Güncel Haberler

BİSAM araştırması: Açlık sınırı 18 bin lirayı aştı! – Son Dakika Ekonomi Haberleri

Kemer sıkma politikalarıyla ekonomik krizin faturasını millete yükleyen AKP yönetimi, temmuz ayında asgari ücrete zam yapılmamakta ısrar ederken, çalışanlar açlığa ve yoksulluğa mahkûm ediliyor.

DİSK Birleşik Metal-İş Sınıfı Araştırma Merkezi (BİSAM), açlık ve yoksulluk sınırına ilişkin raporunu açıkladı. Yapılan hesaplamaya göre 4 kişilik bir aile için açlık sınırı 18 bin 489 TL, yoksulluk sınırı ise 63 bin 955 TL olarak açıklandı.

Asgari ücretlinin açlık sınırının altında tatile çıktığı hesaplamaya göre sağlıklı ve dengeli beslenmenin maliyeti günlük 600 lirayı aştı. Tek kişi için yoksulluk sınırı 30 bin liraya yakın.

Tahtta ET, YUMURTA VE SÜT ÜRÜNLERİ VAR

Araştırmaya göre; Et, yumurta ve baklagil grubu, sert fiyat artışlarıyla süt ve süt ürünlerini alışveriş sepetindeki tahtından indirdi. Daha dar bir gruplamaya göre et, yumurta ve baklagiller grubunun harcama payı %28,7 ile ilk kez süt ve süt ürünleri grubunu geçti. Süt ve türevlerinin payı ise yüzde 28,2'de kaldı. Meyve ve sebzelerin giderler içindeki payı ise yüzde 26,2 oldu. Ekmek, makarna vb. Gıda giderlerinin toplam içindeki payı yüzde 9,2, diğer gıda giderlerinin payı ise yüzde 7,6 oldu.

SEBZE GÜNLÜK GİDER 163 TL

Süt ve süt ürünleri, 174,06 liralık harcama gereksinimiyle günlük harcamanın en yüksek maliyet aralığını oluşturdu. Et, tavuk ve balık grubu için minimum harcama tutarı 136,08 TL. Meyve ve sebzeye yapılan günlük harcama miktarı ise 163,59 liraya ulaştı. Ekmeğe harcanacak miktar ise günlük 40,25 lira. Katı ve sıvı yağlar 32,56 lira maliyet gerektiren ürün gruplarıdır. Yumurta için 8,44 lira, şeker, bal, reçel ve pekmez için ise 14,34 lira harcamanız gerekiyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber