Güncel Haberler

Gazze’de telefonla doğum: Doktorun sesiyle hayata geldi

Batı Şeria’nın Nablus kentinden bir kadın doğum uzmanı olan Dr. Süleyman Ebu Eyda, Pazartesi günü saat 02.00’den sonra Gazze Şeridi’nin Cibaliye ilçesinden gelen telefonla şaşkına döndü.

Sharq al-Awsat’ın aktardığı habere göre, arayan kişi, yerinden edilmiş insanların yaşadığı kamplardan birinde kadın doğumu için tıbbi yardım talebinde bulundu.

Kendini Cibaliye’de yaşayan bir gazeteci olarak tanıtan adam, Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki tüm hastanelerin hizmet dışı olması ve doktor bulamadıkları için hastaneye ulaşamadıkları için kadına nasıl yardım edeceğini bilmediğini söyledi. doğurmak.

Saat 02.00’den sonra gelen telefona önemli olduğunu düşünerek hemen cevap verdiğini söyleyen Dr. Ebu, şöyle devam etti:

“Beni arayan kişi Gazze Şeridi’nden olduğunu söyledi. Ben de ona telefonda talimat vermeye başladım. Göbek bağının nasıl bağlanıp kesileceğini, plasentanın nasıl çıkarılacağını, sorunla nasıl başa çıkılacağını anlattım. Yenidoğanın kanamasının nasıl azaltılacağı ve emzirilmesi için annesinin kucağına nasıl yerleştirileceği.”

Filistin’deki durumun istisnai olduğunu belirten Dr. Abu Eyda, çalışma koşullarını şu ifadelerle anlatmaya devam etti:

“Geçmişte de buna benzer vakalarla karşılaştım. Hastaneler kapalı olduğundan ve kadınlar hastanelere ulaşamadığından, onlara evde yardım etmek için sık sık yürümek zorunda kalıyordum. Benzer durumları Filistin İntifadası’nda, arabaların yasaklandığı ve yasaklandığı dönemde de yaşadım. sadece yürümeye izin veriliyordu.”

Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) geçen ay yayınladığı raporunda Gazze Şeridi’ndeki hamile kadın sayısını 50 bin olarak tahmin ederken, Aralık ayında 5 bin 500 kişinin zor koşullarda doğum yapmasının beklendiğini belirtmişti.

UNFPA, kadınların neredeyse insani bir felaketle karşı karşıya kaldığı bölgede günlük doğum sayısının 180 civarında olduğunu tahmin ediyor.

UNFPA ayrıca hastanelerin mağdurlarla dolup taşması ve temel yakıt, ilaç ve tıbbi malzeme sıkıntısı yaşanması nedeniyle birçok kadının güvenli doğum hizmetlerinden mahrum kalacağı konusunda da uyardı.

Doktorlar ve ebeler, Gazze Şeridi’nde halen faaliyet gösteren az sayıdaki hastanenin koridorlarında, hem anne hem de çocuk için son derece zor ve tehlikeli koşullarda doğum yapmak zorunda kalıyor.

Yaralılar Gazze Şeridi’nin güneyindeki Han Yunus kentindeki Nasser Hastanesi’ne peş peşe gelirken, aynı anda doğumda doğan bazı vakalar da hastaneye geliyor.

Görgü tanıkları, İsrail’in sürekli bombardımanı ve Han Yunus’ta başlatılan kara operasyonu nedeniyle hastaneye giden ölü ve yaralıların artması nedeniyle ebelerin yataksız yerde doğum yapmak zorunda kaldıklarını söyledi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber Sunucu
meritking