Güncel Haberler

Hamas esir takası açıklaması: 3 şart koştu

Hamas, savaş bitene kadar İsrail’le bir esir değişimi anlaşmasını kabul etmeyeceğini açıkladı.

Hamas, İsrail’le esir değişimi için Tel Aviv yönetiminin Gazze Şeridi’ne yönelik devam eden saldırılarını durdurmasını, Gazze’ye yardım sağlamasını ve İsrail hapishanelerindeki Filistinli tutukluları serbest bırakmasını şart koştu.

Bakmak

İsrail'e 'Operasyon' uyarısı: Feci sonuçlar doğuracak

Hamas’ın Telegram hesabından yapılan açıklamaya göre; Hamas Siyasi Bürosu üyesi Halil el-Hayye, İsrailli tutukluların serbest bırakılmasına ilişkin Katar merkezli El Cezire televizyonuna açıklama yaptı.

ÜÇ FİYAT

Hayye, şöyle konuştu: “İsrailli esirlerin ülkelerine dönüşünün üç maliyeti var. Birincisi, insanlarımıza yardım sağlamak ve onları normal hayatlarına döndürmek. İkincisi, (Gazze Şeridi’ndeki) saldırıları durdurmak. üçüncüsü ise İsrail hapishanelerindeki 10 bin tutuklumuzun serbest bırakılmasını garanti edecek gerçek bir tutuklu değişimidir” dedi.

ÇADIRI BİLE ONAYLAMADILAR

İsrail’in Gazze Şeridi’nden veya bir kısmından çekilmeyi reddettiğini, yerlerinden edilenlerin geri dönüşüne izin vermediğini ve saldırıların durdurulması yönünde herhangi bir onay sinyali vermediğini kaydeden Hayye, açıklamalarına şöyle devam etti: “(İsrail) Yeterli yardımın hastanelere şu ana kadar geleceğine inanmadığını, “fırınların ve altyapının onarılacağına dair garanti vermedi. İsrail çadırlarda barınmaya bile net bir onay vermedi. Peki hangi konuda anlaşacağız? İsrail, Hamas’ın taleplerinin büyük olduğunu iddia ederek ya da başka şeyler söyleyerek gerçekleri değiştirmeye çalışıyor.”

CİDDİ DEĞİLLER

Hamas Siyasi Büro üyesi Hayye, İsrail’in “yalanlarla ve ulaşılmaz umutlarla” savaşı uzatmaya çalıştığını belirterek, Netanyahu’nun saldırıyı sona erdirecek, Filistin halkına yardım sağlayacak bir anlaşmaya varma konusunda ciddi olmadığını vurguladı. İsrail bu uzun saldırının ardından Gazze’den çıkaracaktır.

HİÇBİR SONUÇ YOK

Tel Aviv yönetimi ile Hamas arasında tutuklu değişimine ilişkin yeni anlaşma kapsamında 13 Şubat’ta Mısır’ın başkenti Kahire’de bir toplantı gerçekleşti. ABD, Katar, Mısır ve İsrail’den yetkililerin katıldığı toplantıdan herhangi bir gelişme olmadı. Bu görüşmenin ardından İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, alt düzey yetkililerin katılacağı Kahire’deki esir takası görüşmelerine heyet göndermeyi reddetti. Netanyahu 17 Şubat’taki açıklamasında şunları söyledi: “Şu ana kadar Hamas’ın talepleri yalnızca İsrail’in yenilgisini gösteriyor. Açıkçası bu şartları kabul edemeyiz ama ancak Hamas’ın bu hayali taleplerden geri çekilmesiyle ilerleme kaydedebiliriz.” Şu ifadeleri kullandı:

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber Sunucu
meritking