Güncel Haberler

İtalya Parlamentosu’ndan Arnavutluk’la yapılan göçmen anlaşmasına onay

İtalya, her yıl ülkeye gelen onbinlerce kişinin sığınma başvurularıyla ilgilenmek için diğer Avrupa Birliği ülkelerinden “somut dayanışma adımları” bekliyor.

REKLAM

İtalyan Parlamentosu Temsilciler Meclisi, sığınma talepleri incelenirken göçmenlere ev sahipliği yapılmasına ilişkin Arnavutluk ile yapılan anlaşmayı onayladı.

Bu adım, Başbakan Giorgia Meloni liderliğindeki sağcı hükümetin göç yükünü Avrupa’nın geri kalanıyla paylaşma çabalarının temel taşlarından biri olarak görülüyor.

Temsilciler Meclisi’nde yapılan oylamada 155 milletvekili lehte, 115 ret oyu kullandı. Her iki milletvekili de çekimser kaldı.

Bu aşamadan sonra tasarı, Meloni taraftarlarının çoğunlukta olduğu Senato’da görüşülecek.

Geçtiğimiz yılın kasım ayında Meloni ve Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, Arnavutluk’un bir yıl boyunca 36.000 göçmeni iki merkezde ağırlaması ve İtalya’nın sığınma taleplerini hızlı bir şekilde işleme koyması yönünde bir plan üzerinde anlaşmaya vardı.

İtalya, her yıl ülkeye gelen onbinlerce kişinin sığınma talep prosedürleriyle ilgilenmek için uzun süredir diğer Avrupa Birliği ülkelerinden “somut dayanışma adımları” bekliyor.

AB’ye katılmayı bekleyen Arnavutluk ve İtalya bu talebi kabul etti.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, anlaşmayı “önemli bir girişim” ve göç sorununu çözmek için gereken “alışılmışın dışında düşünmenin meyvesi” olarak övdü.

Ancak insan hakları örgütleri, İtalya’nın uluslararası yükümlülüklerini dışarıdan temin ettiği yönündeki endişelerini dile getiriyor.

İtalya’nın merkez sol muhalefeti, anlaşmayı bu yıl yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde maliyetli bir propaganda uygulaması ve Arnavutluk’u İtalya’nın “Guantanamo’suna” dönüştürmeye yönelik utanç verici bir girişim olarak tanımlıyor.

Arnavutluk Anayasa Mahkemesi, Aralık ayında incelenen konu nedeniyle Parlamentonun İtalya ile yaptığı göçmenlere ilişkin anlaşmanın onayını askıya aldı.

Mahkeme, Tiran’ın Roma ile imzaladığı ve İtalya’ya deniz yoluyla gelen göçmenlerin sığınma başvurularının Arnavutluk’ta işleme alınmasını öngören tartışmalı anlaşmanın Parlamento tarafından onaylanmasını geçici olarak engellemişti.

Başbakan Rama, mahkemenin herhangi bir ihlal bulmayacağından emin olduğunu söyledi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber Sunucu
meritking