Güncel Haberler

Kırgızistan bayrağı değişiyor | Euronews

Kırgız kültüründe “sadakatsizliği” ve “kulluğu” simgeleyen ayçiçeği sembolü, son dönemde ülkede farklı anlamlar çağrıştırdığı için eleştiriliyor.

REKLAM

Kırgızistan parlamentosu, aralarında Cumhurbaşkanı Sadir Dzhoparov’un da bulunduğu birçok kişi tarafından eleştirilen ülke bayrağının değiştirilmesini oylayarak onayladı.

İlk oylamada onaylanan yasa, bayrağın tasarımını güneş ışınlarını ayçiçeklerini andıracak şekilde düz hale getirecek şekilde değiştiriyor.

Orta Asya ülkesinin, Sovyetler Birliği’nden bağımsızlığının ardından 1992 yılında kabul edilen bayrağı, geleneksel Kırgız yurt çadırının ucunda, kırmızı zemin üzerine 40 ışınlı sarı bir güneşi tasvir ediyor.

Ancak bayrağın ana unsuru olan bu ışınlar, son dönemde ayçiçeğine benzetildiği için eleştiriliyor.

Kırgız kültüründe “sadakatsizliği” ve “köleliği” simgeleyen ayçiçeği, “kişisel çıkar uğruna bağlılığını değiştirmeye istekli”, “kararsız” ve “köle ruhuna sahip” kişiyi tanımlamak için kullanılıyor.

Eylül ayında birçok parlamenterin ışınları ayçiçeğine benzetmesi üzerine Başkan Japarov da bir açıklama yaparak şunları söyledi: “Toplumumuzda bayrağımızın ayçiçeğine benzediği yönünde yaygın bir kanaat var ve ülkenin bunu yapabilmesinin nedenlerinden biri de bu.” Dizlerinden kalkma.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber Sunucu
meritking