Güncel Haberler

Mars’ta yanardağ keşfedildi: Yaşam belirtileri barındırıyor olabilir

“Livescience” isimli internet sitesinin yayınladığı habere göre, ABD’nin Teksas kentinde düzenlenen 55. Ay ve Gezegen Bilimleri Konferansı’na katılan bilim insanları, Mars’ta devasa bir yanardağ keşfettiklerini duyurdu.

Bilim insanları, Mars’ta bir yanardağın varlığının 50 yılı aşkın süredir bilinmemesi nedeniyle bu konumun “gizli kaldığını” söyledi.

Bilim insanları, yanardağın yaklaşık 450 kilometre genişliğinde ve 9 bin metre yüksekliğinde olduğunu ve yanardağın, Mars’ın ekvatoruna yakın Tharsis volkanik bölgesinin doğu kesiminde yer aldığını söyledi.

Bilim insanları, yanardağın tabanına yakın buzul katmanlarının kalıntılarını tespit ettiklerini, bunun da bu yanardağı uzayda yaşam belirtileri aramak için önemli bir yer haline getirdiğini söyledi.

SETI Enstitüsü ve NASA Ames Araştırma Merkezi Mars Enstitüsü’nde gezegen bilimci olan Dr. ve çalışmanın baş yazarı. Pascal Lee yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Geçen yıl bir buzulun kalıntılarını bulduğumuz bölgenin jeolojisini incelerken devasa, derinden aşınmış bir yanardağ içinde olduğumuzu fark ettik.” dedi.

Çalışma bunun yerine NASA’nın (Uzay ve Havacılık Ajansı) “Mariner 9”, “Viking 1 ve 2”, Mars Global Surveyor, Mars Odyssey ve Mars Reconnaissance Orbiter misyonlarından ve ayrıca Mars Express misyonunun kullanımından veriler topluyor. Avrupa Uzay Ajansı (ESA).

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber Sunucu
meritking