Güncel Haberler

Michigan Yüksek Mahkemesi: Trump eyalette başkanlık yarışına girebilir

ABD’de Michigan Yüksek Mahkemesi, Kongre’ye yapılan baskında oynadığı rol nedeniyle eski Başkan Donald Trump’ın 2024 başkanlık seçimleri oylamasından çıkarılması yönündeki talebi dinlemeyi reddetti.

REKLAM

Eski ABD Başkanı Donald Trump, Michigan Yüksek Mahkemesi’nin kendisini eyaletteki başkanlık ön seçimlerinden diskalifiye edecek itirazını reddetmesinin ardından başkanlık yarışında önemli bir üstünlük elde etti.

Michigan Yüksek Mahkemesi, Trump’ı eyalet seçimlerinden çıkarmaya yönelik bir alt mahkeme davasını dinlemeyeceğini duyurdu.

Dört Michigan seçmeni, Trump’ın 6 Ocak 2021’de ABD Kongre Binası’na düzenlenen saldırıdaki rolü nedeniyle 27 Şubat ön seçimlerinden men edilmesi talebiyle dava açtı.

Seçmenler, ABD Anayasası’nın başkanlık yemini ettikten sonra “isyan ve başkaldırıya” girişen kişileri yasaklayan hükmü uyarınca Trump’ın başkan olarak görev yapmaması gerektiğini savundu.

Davacılar, Trump’ın bu suçu Anayasa’nın 14. maddesi uyarınca işlediğini savunarak, bu nedenle eyaletteki başkanlık yarışına katılamayacağını savundu.

Mahkeme kısa kararında, alt mahkemenin davayı ele almasına atıfta bulunarak, “Temyizin bu Mahkeme tarafından dinlenmesi gerektiğine ikna olmadık” dedi.

Yetkili, eyalet yasalarının seçim yetkililerine başkanlık önseçimlerinde adayların uygunluğunu denetleme konusunda herhangi bir hareket alanı tanımadığını söyledi.

Bir alt mahkemede Donald Trump’ın lehine sonuçlanan karar, temyiz için Michigan Yüksek Mahkemesi’ne gönderildi.

Yüksek Mahkeme’nin davaya bakmayı reddetmesiyle birlikte Trump’ın bu eyalette seçimlere katılıp katılamayacağına ilişkin tartışma da sona erdi.

Colorado Yüksek Mahkemesi, 19 Aralık’ta aynı bağlamdaki bir davada, eski başkanın eyaletteki yarışa katılamayacağına hükmetmiş ve Kongre’ye yapılan baskın sırasında “isyan ve isyan” suçunu işlediğine hükmetmişti.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber Sunucu
meritking