Güncel Haberler

Pentagon: Kızıldeniz’de Husilere karşı kurulan uluslararası güce 20’den fazla ülke katılacak

Pentagon, Husilerin Kızıldeniz’deki ticari gemilere yönelik saldırılarına karşı 18 Aralık’ta kurulacağı açıklanan “Refah Muhafızları Harekatı”nın yalnızca savunma ve devriye amaçlı olacağını duyurdu.

REKLAM

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Yemen’de Husilerin Kızıldeniz’deki ticari gemilere yönelik saldırılarına karşı kurulan uluslararası deniz koalisyonuna 20’den fazla ülkenin katılacağını duyurdu.

Pentagon sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder, günlük basın toplantısında yaptığı açıklamada, Husilerin Kızıldeniz’deki ticari gemilere yönelik saldırılarına karşı 18 Aralık’ta kurulacağı açıklanan “Refah Muhafızı Operasyonu”nun yalnızca savunma ve devriye amaçlı olacağını söyledi. .

Şu ana kadar 20’den fazla ülkenin bu koalisyona katıldığını kaydeden Ryder, şunları kaydetti: “Refah Muhafızı Operasyonu için görevlendirilen kuvvetler, Kızıldeniz ve Aden Körfezi’nde devriye gezecek ve bu hayati önem taşıyan uluslararası su yolundan geçen ticari gemilere, gerektiğinde müdahale ederek yardımcı olacak.” dedi.

Ryder, Husilerin sadece bir ülkeye değil, dünya çapındaki ulusların ekonomik refahına saldırdığını savunarak, şöyle konuştu: “Husiler bu saldırıları durdurmalı. Milyarlarca dolar zarara yol açan tüm toplumları alt edip edemeyeceklerini kendilerine sormalılar. küresel ticaretin, ekonomik refahın ve uluslararası hukukun.” dedi.

Ryder, uluslararası güce katılan ülkeler arasında Yunanistan ve Avustralya’nın da yer aldığını söylerken, daha önce isimleri açıklanan ülkeler dışında yeni katılımcıların isimlerini açıklamadı.

Reuters, İsrail ile Hamas arasındaki savaş nedeniyle bölgesel gerilimin arttığını, uluslararası güce katılacak en az sekiz ülkenin isminin açıklanmasını istemediğini, bu da operasyonun siyasi hassasiyetinin bir göstergesi olduğunu bildirdi.

Kızıldeniz’deki saldırılar ve görev güçleri

Yemen’deki Husilerin lideri Abdulmelik el-Husi, 14 Kasım’da televizyonda yaptığı konuşmada, İsrail’in kuşatma altındaki Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarına yanıt olarak Kızıldeniz’deki İsrail gemilerini hedef alabilecekleri tehdidinde bulundu.

Husi askeri sözcüsü Yahya Seri de 19 Kasım’da X sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, İsrail bandıralı her türlü gemiyi hedef alacaklarını açıklamıştı.

Ardından Husiler, Bab el Mendeb Boğazı’nda “Unity Explorer” ve “Number Nine” adlı iki İsrail gemisine İHA ve füze saldırısı düzenledi.

İsrailli denizcilik şirketi ZIM de 29 Kasım’da yaptığı açıklamada, Umman Denizi ve Kızıldeniz’deki güvenlik durumunu gerekçe göstererek gemilerinin Mısır’ın Süveyş Kanalı’nı kullanmayacağını söyledi.

Husilerin son dönemdeki eylemlerinin ardından birçok gemicilik şirketi Kızıldeniz’deki seferlerini durdurma kararı aldı.

Pentagon, 6 Aralık’ta, Yemen’deki Husi güçlerinin Kızıldeniz’deki ticari gemilere yönelik saldırılarına karşı uluslararası bir “Deniz Görev Gücü” kurulması konusunda görüşmelerde bulunduklarını, 18 Aralık’ta ise “Refah Muhafızı Operasyonu” adlı çok uluslu bir misyonun kurulduğunu duyurmuştu. “.

Buna yanıt olarak Yemen’deki Husilerin lideri Abdülmelik el-Husi, “Amerika’nın gerilimi artırma veya Yemen’i hedef alma eğilimi karşısında kayıtsız kalmayacaklarını” ve “ABD’yi suçlayacaklarını” belirtti. İsrail gemilerini korumak için Kızıldeniz’i militarize etmeye çalışmak.” ” diye suçladı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber Sunucu
meritking