Güncel Haberler

Tıp tarihinde nadir: 22 yıllık doktor ilk kez şahit oldu! Korkudan doktora gidemedi dayanılmaz büyüklüğe ulaştı

Uzun yıllardır prostat rahatsızlığı yaşayan ve korkudan doktora gidemeyen 64 yaşındaki İlhan Tanrıver, prostatının dayanılmaz boyutlara ulaşması üzerine hastaneye başvurdu. Açık ameliyat olmak istemeyen Tanrıver, 350 gramlık prostatını Ordu'da kapalı yöntemle tedavi ettiremedi. Doç. Araştırmalarının ardından Prof. Kapalı yöntem olarak adlandırılan Holep tedavisiyle Önder Çınar'a başvuran Dr. Tanrıver, prostatının iyi huylu çıkması üzerine neredeyse yarım kilo prostattan kurtuldu.

“350 GRAMLIK PROSTAT ÇOĞU DOKTORUN “AÇIK AMELİYAT” TERCİHİDİR”

Üroloji uzmanı Prof. Doç. yarım kiloya yakın prostat için açık ameliyatın tercih edildiğini belirtti. Dr. Önder Çınar, şunları söyledi: “İdrar yapamama şikayetiyle İlhan Bey polikliniğimize sonda takılarak geldi. Bir süredir prostat hastalığı vardı ancak tedavi görmemişti. Yapılan tetkikler sonucunda hastanın PSA'sının (prostat spesifik antijen) yüksek olduğunu gördük. Bu nedenle manyetik rezonans görüntüleme (MRI) dahil tüm tetkikleri yaptık. Kendisinde “iyi huylu prostat” varlığını tespit ettik.

AW217369_03

Hastanın rahat idrar yapabilmesi için ameliyatı planladık. Normalde 350 gram prostat çoğu doktorun “açık ameliyat” tercihidir. Güncel teknolojik gelişmelerle, özellikle lazer teknolojisiyle, Holep dediğimiz idrar kanalına girilerek prostatın tamamen çıkarılabileceği, hastanın herhangi bir kanama, ağrı hissetmediği bir ameliyat yapmak mümkün. Bu ameliyatla hastanın uzun süre hastanede kalmasına gerek kalmayacak. Genellikle 1 gece müşahede altında kalan hasta taburcu ediliyor” dedi.

“BUGÜNE KADAR 350 GRAMLIK PROSTAT KAPALI YÖNTEMLE ALINMADI”

AW217369_06

Doç. bu vakada uygulanan kapalı yöntem ameliyatının tıbbi açıdan da çok önemli olduğunu vurguladı. Dr. Çınar, “Hastamız bize geldiğinde 350 gramlık prostatı vardı. Kendisiyle tüm tedavi seçeneklerini tartıştık. Açık ameliyatı da konuştuk ama o kapalı endoskopik ameliyat yapmak istiyordu. Kapalı ameliyat yaptığımız için hastanın uzun süre kateter, drenaj ve hastanede yatış ihtiyacı olmadı. Ameliyatın üzerinden 2 gün geçti ve hastamızı sağlıkla taburcu edeceğiz. Prostat yaşla birlikte artar. İdrar yapmakta zorluk çeken 50 yaş üstü kişilerin düzenli test yaptırmasını bekliyoruz. Yıllık kontrollerde prostat erken dönemde tespit edilebilmektedir. İlhan Bey'in sorunu idrarını yapamamasıyla ilgiliydi. İdrarda da kan vardı. İyi bir ameliyat gerçekleştirdik. Ameliyat sonrasında herhangi bir sorun yaşanmadı.

AW217369_04

2002 yılında Tıp bölümünden mezun oldum. 22 yıldır doktorluk yapıyorum. 2012 yılından bu yana uzmanım. 16 yıldır üroloji camiasında çalışıyorum. 350 gramlık bu büyüklükteki prostat ameliyatını açık yöntemle gerçekleştirdik. Açık ameliyat yaptığımız yılda 1-2 hastayla karşılaşabiliyoruz. Bölgemizde kapalı yöntemle yapılan bu büyüklükte bir ameliyatı hatırlamıyorum. Bugüne kadar yapılan hiçbir prostat ameliyatında 350 gramdan büyük prostatın kapalı yöntemle çıkarıldığına inanmıyorum. Bu bakımdan bizim vakamızın ilk vaka olduğunu düşünüyorum. Prostatın büyüklüğü ne olursa olsun büyük prostatları kapalı yöntemle onarmak mümkündür. Holep ameliyatının başarı oranı diğer cerrahi yöntemlere eşdeğerdir. “Bu nedenle prostatı büyük olan ve ameliyattan korkan hastalarımıza ameliyatın kapalı yöntemle yapılabileceğini hatırlatmak isterim” dedi.

“350 GRAMLIK PROSTATI ALINDILAR, AMELİYATIM ÇOK KONFORLU GEÇTİ”

AW217369_02

Ameliyatının çok iyi geçtiğini belirten hasta İlhan Tanrıver, şunları söyledi: “Uzun yıllardır prostat hastası olmama rağmen korkudan doktora gitmedim. Ben bile ne kadar büyük olduğunu bilmiyordum. Sonunda hastaneye gittiğimde prostatımın çok büyük olduğunu söylediler. Açık ameliyat önerdiler. Alanında uzman bir kişinin tedaviyi başarıyla yürütebileceğini söylediler. Araştırmalarım sonucunda Doç. Dr. Önder Çınar'ı buldum. Onlarca hastanın kendisinden olumlu bahsettiğini görünce randevu alıp Samsun'a geldim. Konforlu bir ameliyat istiyordum. Açık ameliyat istemedim. Prostatım çok büyük olduğu için kapalı yönteme göre büyük bir ameliyattı. Ameliyattan sonra çok şükür iyiyim.

AW217369_05

350 gramlık prostatı kapalı yöntemle çıkardılar. Daha önce kendimi sıkışık hissediyordum. Ameliyat sonrasında herhangi bir rahatsızlık hissetmiyorum. Herhangi bir ağrım, ağrım, kanamam olmadı. Çok rahat bir ameliyat geçirdim. Ordu'da kapalı ameliyat olmak istedim ama herkesin bu yöntemle ameliyat olamayacağını söylediler. “Doktorumu Samsun'da buldum ve sağlığıma kavuştum” dedi.
Yrd. (İHA)

Mynet Youtube
ANA SAYFAYA DÖNMEK İÇİN BURAYA TIKLAYIN
Mercimek hasat makinesi yüksek gerilim hattına sıkıştı: 2 kişi öldü, 3 kişi ağır yaralandıMercimek hasat makinesi yüksek gerilim hattına sıkıştı: 2 kişi öldü, 3 kişi ağır yaralandı
Üniversite öğrencisi Aslıhan'ı belinden bıçaklayarak ağır yaraladı!  Bakan Yerlikaya duyurdu: Üniversite öğrencisi Aslıhan'ı belinden bıçaklayarak ağır yaraladı! Bakan Yerlikaya açıkladı: “5 aylık çalışmanın ardından yakalandı”
Karamollaoğlu'ndan olağanüstü sözler: Karamollaoğlu'ndan olağanüstü sözler: “Zamanı geldiğinde düşmanlarımızla bile işbirliği yapmak zorunda kalabiliriz”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber Sunucu
meritking