Güncel Haberler

Yunanistan Başbakanı Miçotakis’ten Türkiye’ye övgü! ‘Biz hala geçmişin eksiklerini tamamlamaya çalışıyoruz’

Yunanistan’da yayınlanan SKAI FM’de konuşan Yunanistan Başbakanı Kyriakos Mitsotakis, gündeme ilişkin değerlendirmelerini yaptı.

Washington’un Yunanistan’ın ABD’den F-35 satın alma talebine olumlu baktığını hatırlatan Mitsotakis, ABD’nin Aşırı Savunma Malzemesi (EDA) programı kapsamında Yunanistan’a ücretsiz askeri teçhizat da sağlayabileceğini vurguladı.

F-35’İN AÇIKLAMASI

Mitsotakis, şunları söyledi: “40’a kadar F-35 alma imkanımız var. Bu çok pahalı bir alım olduğu için tek seferde 40 F-35 almayacağız. İlk aşamada bir F-35 satın almak için yeterli mali kaynağı sağladık.” F-35 filosunun teslim tarihinin 2020 olması bekleniyor.” 90’lı yılların sonuna kadar.” dedi.

Thumbs_b_c_e7bec7e4bd27a29e59d2c7050188b76a

TÜRKİYE VURGUSU: ‘GEMİDEKİ EKSİKLERİ TAMAMLAMAYA ÇALIŞIYORUZ’

Gazetecinin, Türkiye’nin kendi silahlarının bir kısmını ürettiğini hatırlatmasının ardından konuşan Miçotakis, “Türkiye çok önemli bir savunma sanayii ihracatı yapıyor. Bir yandan da hâlâ geçmişteki eksiklikleri tamamlamaya çalışıyoruz.” dedi.

Türkiye ile Yunanistan arasında Aralık 2023’te imzalanan “Dostluk İlişkileri ve İyi Komşuluk Hakkında Atina Deklarasyonu”nun ikili ilişkilerde normalleşme sürecini başlattığını söyleyen Mitsotakis, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ziyareti yerine Mayıs ayında Ankara’yı ziyaret etmeyi planladığını ifade etti. Aralık 2023’te Atina’yı ziyaret etti. Durumun böyle olduğunu kaydetti.

Thumbs_b_c_d20a393223fa84de9a6f8fbd381ed299

BLINKEN MEKTUP GÖNDERDİ

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, geçen hafta Mitsotakis’e gönderdiği mektupta, kongre onayı da dahil olmak üzere resmi onay sürecinin gerekliliğine vurgu yaparak, Yunanistan’a yaklaşık 40 yeni F-35 satışının yanı sıra, 3 Koruyucu Altında’nın da bulunduğunu söyledi. EDA (Yedek Savunma Ekipmanları) programı kapsamında, bir tekne ve çeşitli askeri kamyon ve traktörlerin tedarikini içeren birinci sınıf sahil güvenlik sağlanacak.

Mektupta, EDA programı kapsamında ABD Ordusu envanterinden Yunanistan’a bağışlanmak üzere Kongre’ye bildirilen diğer askeri araç ve teçhizatın yanı sıra 2 adet C130H askeri nakliye uçağı, 10 adet P-3 deniz karakol uçağı motoru ve 60 adet Bradley tipi olduğu belirtildi. zırhlı savaş araçları.

Blinken, ABD Donanması’na ait LCS sınıfı savaş gemisi ihtiyaç fazlası 4’ün Yunanistan’a verilebilmesi için Kongre’ye bildirimde bulunacaklarını kaydetti.

Yunanistan’ın Ukrayna’ya tedarik edebileceği veya satabileceği savunma malzemeleri için ABD Dış Askeri Finansman Programından 200 milyon dolara kadar yararlanabileceğini söyleyen Blinken, off-road askeri araçlarda Yunanistan’a öncelik vereceklerini söyledi. 2025 yılı itibarıyla hazır olduklarını ve hazır olduklarında önceliklerini KC-135’e vereceklerini belirterek, tanker uçak ihtiyaçlarını da değerlendireceklerini söyledi.

Blinken ayrıca, ABD Savunma Bakanlığı’nın, Yunanistan’ın satın alabilmesi için C-130J modelinin yanı sıra C-130H tipi askeri nakliye uçağının fiyat ve miktarı üzerinde çalıştığını da bildirdi.

40 adet F-35 savaş uçağının tahmini fiyatı 8,6 milyar dolar.

Kaynak: AABu içerik Recep Demircan tarafından yayınlanmıştır.

Keşfetmek
ANA SAYFAYA DÖNMEK İÇİN BURAYA TIKLAYIN
Jandarma cinayeti aydınlattı Aydın’da jandarma “kesik kafa” cinayetini aydınlattı!
Engel Almanya’da THY’nin bazı seferlerinde ‘grev’ engeli!
Kiliseye saldıranların garson olduğu ortaya çıktı!  Teröristlerle ilgili şaşırtan detaylarKiliseye saldıranların garson olduğu ortaya çıktı! Teröristlerle ilgili şaşırtan detaylar

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber Sunucu
meritking