Türkiye Arıcılığının Önemli Yeri
Türkiye, arıcılık alanında oldukça özel bir konuma sahip. Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği (TAB) Başkanı Ali Demir, “Dünyada bal üretiminde Çin’den sonra ikinci sıradayız, çam balında ise dünya lideriyiz. Yıllık ortalama 100 bin tonun üzerinde bal üretiyoruz” şeklinde açıklamalarda bulundu.
Sahte Bal Sorunu
Demir, sektördeki en büyük sorunlardan birinin taklit ve tağşişli bal üretimi olduğunu vurguladı. “Bala dışarıdan şeker şurubu katılması, enzim eklenmesi gibi yöntemlerle sahte bal üretiliyor. Bu konuda denetim mekanizmalarının güçlendirilmesi için bakanlıkla sürekli iletişim halindeyiz” dedi.
Kristallenme ve Doğallık
Balın kristalize olmasının doğal bir süreç olduğunu belirten Demir, “Halk arasında bu durum şekerlenme olarak biliniyor ve tüketiciler bazen bu duruma ön yargılı yaklaşabiliyor. Ancak kristallenme, balda beklenen bir olgudur” ifadesini kullandı.
Gençlerin Arıcılığa Kazandırılması
Arıcıların yaş ortalamasının 59’a yükseldiğine dikkat çeken Demir, gençleri ve kadınları bu mesleğe kazandırmak için çeşitli desteklerin sağlandığını belirtti. Ayrıca, “Tarım liseleri ve meslek yüksekokullarında arıcılık bölümlerinin artırılması önemli” diye ekledi. Demir, tüketicilerin gerçek bala ulaşabilmesi için balların Tarım Kredi Marketlerine ulaşmasını istedi.
Tüm bu gelişmeler ışığında, arıcılık sektörünün geleceği için yapılması gerekenler oldukça açık. Daha fazla bilgi için yurtgazete.com.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.
