Güncel Haberler

Bilim insanlarından su krizine karşı büyük buluş: Oksijenden içme suyu üretildi – Son Dakika Yaşam Haberleri

Bilim insanları, yenilikçi kanat şeklindeki sistemi kullanarak havadan içme suyunu çıkarabilen bir cihaz icat etti. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'ndeki (MIT) bir ekip, suyu toplamak için su emici “yüzgeçler” kullanan adsorpsiyon bazlı atmosferik su hasadı (SAWH) adı verilen bir yaklaşımı kullanarak kompakt, düşük maliyetli bir sistem geliştirdi.

SU KITLIĞINA ÇÖZÜM

Araştırmacılar, “Dünya nüfusunun yaklaşık üçte ikisi su kıtlığından muzdarip ve yıllık küresel su talebinin yaklaşık %40'ının 2030 yılına kadar karşılanamayacağı tahmin ediliyor” dedi. Bu teknoloji, suyun kıt olduğu bölgelerde içme suyu üretimini vaat ediyor.

VERİMLİ VE SÜRDÜRÜLEBİLİR ENERJİDEN ÜRETİLDİ

Mevcut SAWH sistemleri genel olarak güneş enerjisine dayanırken, yeni cihaz atık ısıyı kullanıyor. Hesaplamalar, kanatçıklar üzerindeki 1 litre emici kaplamanın, %30 bağıl nem oranına sahip havada günde 1,3 litreye kadar içme suyu üretebildiğini gösteriyor. Bu, daha önce geliştirilen sistemlerden iki ila beş kat daha verimlidir.

Araştırma, ACS Energy Letters dergisinde yayınlanan “Kuru Ortamlar için Kompakt Çok Döngülü Yüksek Performanslı Atmosferik Su Hasat Makinesinin Tasarımı” başlıklı çalışmada ayrıntılı olarak açıklandı. Bu yeni teknoloji, küresel içme suyu talebine sürdürülebilir bir çözüm sunuyor

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber
meritking