Güncel Haberler

AB Komisyonu, Lufthansa’ya verilen COVID-19 devlet yardımına soruşturma başlattı

AB Komisyonu açıklamasında, küresel seyahat kısıtlamalarına neden olan Kovid-19 salgını nedeniyle neredeyse iflas noktasına gelen Lufthansa havayolu şirketine verilen kamu yardımının Avrupa rekabet kurallarına uyup uymadığının açıklığa kavuşturulması için soruşturma başlatıldığı belirtildi.

Komisyon'un soruşturmasının arka planında, AB'nin en yüksek mahkemesi olan Avrupa Adalet Divanı'nın bünyesinde yer alan ve Lüksemburg merkezli Genel Mahkeme'nin 10 Mayıs 2023'te verdiği karar yer alıyor.

Mahkeme bu kararla Lufthansa'ya salgın sırasında verilen 6 milyar euroluk Alman devlet yardımının onayının iptaline karar verdi.

Kararda, “Mahkeme, Komisyon'un, Lufthansa'nın Almanya tarafından Kovid-19 salgını bağlamında 6 milyar avroluk yeniden sermayelendirilmesini onaylama kararını iptal etti” deniyor. Açıklamaya yer verildi.

Mahkeme, iptal gerekçesini Avrupa Birliği'nin rekabet otoritesi Komisyon'un söz konusu kamu yardımını onaylama kararında yapılan hatalara bağladı.

Karar, Komisyon'un Lufthansa'nın piyasadaki tüm ihtiyaçlarını karşılayamayacağı yönündeki görüşünün yanlış olduğunu, şirketi mümkün olan en kısa sürede hisselerini geri satın almaya teşvik eden bir mekanizmanın talep edilmediğini ve garanti sağlamayan çeşitli taahhütlerin verildiğini haklı çıkardı. Piyasada etkin rekabetin korunması.

Mahkeme ayrıca Lufthansa'nın havalimanlarındaki pazar gücünü hafife almasını da eleştirdi.

AB Komisyonu, 2020 yılında Almanya'nın, mali sıkıntı içinde olan ve yaklaşık 240.000 kişiye istihdam sağlayan Lufthansa'ya yapacağı 6 milyar Avro tutarındaki mali yardımını şartlı olarak onayladı.

AB üyesi ülkelerin kamu desteğini nasıl sağlayacağını belirleme yetkisi AB Komisyonunun yetkisindedir.

AB ülkeleri kamu yardımlarından ancak rekabete zarar vermeyecek ve kamu yararına olacak durumlarda yararlanabilmektedir.

Lufthansa, küresel seyahat kısıtlamalarına yol açan COVID-19 salgını nedeniyle neredeyse iflas etmişti. Alman hükümeti 6 milyar avroluk kurtarma paketi sağlayarak şirketi iflastan korurken, Avusturya, Belçika ve İsviçre hükümetleri ise toplam 3 milyar avroluk kaynak ayırdı.

Şirket, COVID-19 sonrası seyahatler başladığında bu yardımın tamamını kullanmasa da kullanılan kısmı iade etti.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber
meritking