Güncel Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan BM Günü mesajı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 24 Ekim Birleşmiş Milletler (BM) Günü ve Birleşmiş Milletler Örgütü'nün kuruluşunun 79. yıl dönümü dolayısıyla bir mesaj yayınladı.

Erdoğan, Birleşmiş Milletler'in görevinin her geçen gün arttığını vurgulayarak, şöyle konuştu:


“Birleşmiş Milletler'in (BM) 79'uncu kuruluş yıldönümü münasebetiyle Genel Sekreter ve Birleşmiş Milletler personelini tebrik ediyorum. Gazze ve diğer çatışma bölgelerinde hayatını kaybeden Birleşmiş Milletler yetkililerinin sayısı rekor seviyelere ulaştı. Barışı koruma misyonlarına yönelik saldırılar arttı, Genel Sekreter istenmeyen adam haline getirildi. Örgütün ilan edildiği bu günlerde maalesef kuruluş yıldönümünü buruk bir şekilde yaşıyor. Dünya çapındaki çatışmalar, giderek genişleyen ve kötüleşen açlık ve yoksulluk, dünyayı saran zehirli İslam, yabancı düşmanlığı ve ırkçılık, Birleşmiş Milletler “Milletlerin Görev ve Sorumlulukları her geçen gün artmaktadır. Bu sorumluluğun gereği gibi yerine getirilmesi ancak Güvenlik Konseyi dahil Birleşmiş Milletler'in tüm temel organlarının işlevlerini yerine getirebilmesi için yeterli koşulların sağlanmasıyla mümkün olabilir.”

“Türkiye her türlü çabayı desteklemeye hazır”

BM'nin etkin bir yapıya kavuşması için Türkiye'nin her türlü desteği almaya hazır olduğunu vurgulayan Erdoğan, şöyle konuştu:


“79 yıl önce bugün, Türkiye'nin de kurucusu olduğu Birleşmiş Milletler, gelecek nesilleri savaşlardan korumak amacıyla kurulmuş, bu konuda en geniş yetkiye sahip organ olan Güvenlik Konseyi ise her ikisini de ayaklar altına alan gelişmelere çözüm üretememişti. Gazze'deki soykırımın sona erdirilmesi için uluslararası hukuka ve insan onuruna yönelik tedbirler alınması, failleri cesaretlendiriyor ve uluslararası hukukun gerektirdiği tedbirleri alarak kurallara dayalı uluslararası sisteme olan güveni sarsıyor. Türkiye, Birleşmiş Milletler'in çok taraflılığı temel taşı saydığı, uluslararası sistemin çifte standartlardan uzak, etkin bir yapıya kavuşturulması için bir kez daha insanlığın umudu haline gelmesi için her türlü çabayı desteklemeye hazırdır. Adalet, eşitlik ve dayanışma ilkeleri. Medeniyetler İttifakı gibi, Örgütün himayesinde yürütülen arabuluculuk, çatışma önleme ve barışı koruma, terörle mücadele, göç yönetimi, sürdürülebilirlik ve çevre koruma faaliyetlerine somut katkılar sağlamaya devam etme kararlılığındayız. Birleşmiş Milletler'in ülkemizde, özellikle de İstanbul'da giderek artan varlığı, Birleşmiş Milletler ile güçlenen işbirliğimizin somut göstergelerinden biridir. Bu düşüncelerle, 24 Ekim Birleşmiş Milletler Günü'nü tebrik ediyor, hizmet sırasında hayatını kaybeden Birleşmiş Milletler çalışanlarını saygıyla anıyor, Örgütün 79'uncu yıl dönümünün tüm insanlığa hayırlı olmasını diliyorum.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber