Güncel Haberler

Biraz da sosyal kaslarınız çalışsın

2024 yılında mutluluk formülünü uygulayıp kalıcı mutluluğa ulaşmak ister misiniz? Yani yapmanız gereken iki işlem var. Sağlıklı sosyalleşme ve egzersiz. “Sorun nedir?” Söyleyebilirsin. İşin püf noktası da burada yatıyor. İkisini aynı anda yapacaksınız.

2023 yılının en çok konuşulan yaşam tarzı trendi olan sosyal fitness, bu yıl da giderek büyüyen bir trend olarak hayatımızı saracak gibi görünüyor.

Düzenli fiziksel aktivite yapmak ve dengeli beslenmek, sağlıklı ve formda kalmanın en etkili yolları olarak biliniyor. Ancak son yıllarda yapılan araştırmalar sosyal ilişkilerimizin de esas olarak sağlığımızı etkilediğini gösteriyor. Bu nedenle düzenli etkileşimi sağlıklı yaşam için alınan önlemlerin bir parçası olarak görmek mümkündür.

Bu nedenle kavram sosyalleşme ve fitness kelimelerinin birleşiminden oluşuyor. Gerçekte ise insan ilişkilerini tesadüfi gelişmelerin bir sonucu olarak değil, bir proje olarak insanın hayatına yerleştirmesidir. Harvard Tıp Fakültesi’nden Psikiyatrist Robert Waldinger konuyla ilgili şunları söylüyor:

“Araştırmalarımız, tıpkı kullanılmayan kaslar gibi, ihmal edilen ilişkilerin de zamanla köreldiğini ve canlı sosyal ağlara sahip kişilerin, kendilerine değer veren insanlarla bağlantıda kalan kişiler olduğunu gösteriyor. “Sosyal uygunluk terimini fiziksel uygunluğa benzemek için kasıtlı olarak icat ettik.”

Waldinger ayrıca izolasyonun ve düzenli yalnızlığın günde yarım paket sigara içmek veya obezite gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtiyor.

Konuya farklı bir bakış açısı getiren Maryland Üniversitesi’nden Psikolog Marisa Franco, sürekli yalnızlığın, yani diğer insanlarla bağlantı eksikliğinin kişiyi sürekli bir “savaş ya da kaç” durumunda bıraktığını, bunun da bedeni terk ettiğini belirtiyor. neredeyse kronik bir stres durumunda.

KÜÇÜK-BÜYÜK İLETİŞİM

Elbette insan ilişkileri, romantik ilişkiler denilince akla hemen güvenebileceğimiz aile bireyleri ve arkadaşlar geliyor. Ancak hayat her zaman düz bir eğri izlemez ve bunun sonucunda kendimizi bu tür ilişkilerin bir veya birkaçında sorun yaşadığımız bir dönemde bulabiliriz.

Bu durumda az önce bahsettiğim yalnızlığa maruz kalmamak için aslında küçümsenen sosyal iletişim biçimleri büyük önem kazanıyor. Örneğin alışveriş yaptığımız bir market veya mağazada satıcıyla “gerçek” bir diyalog. Nasıl ki ağırlık antrenmanı yaşlandıkça ortaya çıkan kemik yoğunluğu kaybını önlüyorsa, günlük yaşamda bu yöntemle ilişki bağlarını güçlendirmek de beyninizi formda tutmak için önemli bir ipucu olabilir.

SOSYAL MUTLULUK İÇİN 7 SORU

Emniyet ve Güvenlik: Gece yarısı korkuyla uyandığınızda kimi ararsınız?

Öğrenme ve Büyüme: Sizi yeni şeyler denemeye kim teşvik ediyor?

Duygusal Yakınlık: Hakkınızda Her Şeyi Kim Bilebilir?

Deneyimleri paylaşın: Hayatınızda birçok deneyimi paylaştığınız biri var mı?

Duygusal Yakınlık: Hayatınızdaki romantik yakınlığın düzeyinden memnun musunuz?

Yardım: Uzmanlık gerektiren bir sorunla karşılaştığınızda kimi ararsınız?

Eğlence ve rahatlama: Seni kim güldürüyor?

ADIM ADIM SOSYAL FITNESS

Kendinizle başlayın: duygularınızı yönetmeye çalışın. Bu sayede çevrenize sağlıklı tepkiler verebilir ve düşünceli bir şekilde iletişim kurabilirsiniz.

Etkileşimi düzenli hale getirin: Sevdiklerinizle kaliteli zaman geçirmek her zaman mümkün olmayabilir. Ancak günlük rutininize “aile zamanı” gibi rutinler eklerseniz ilişkilerinizi güçlü tutmanız daha kolay olacaktır.

Dinlediğinizi gösterin: İlişkilerdeki insanların en büyük beklentilerinden biri, kendilerini ifade ederken dinlendiklerinden emin olmaktır. Karşınızdakini dinleyip, söylediklerini takdir ettiğinizi ona hissettirdiğinizde sosyal uyum açısından büyük bir yol kat etmiş olursunuz.

Bozuksa düzeltin: Hiçbir ilişki mükemmel değildir. Zaman zaman sorunlar yaşanacaktır. Karşınızdakini incitmeden aranızdaki sorunu çözmeye odaklanın. Örneğin gerginlik arttıysa sohbete ara verebilir, sakinleştikten sonra sorunu tekrar çözmeye çalışabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber Sunucu
meritking