Güncel Haberler

Parçaladılar, yıktılar ve hatta patlattılar! Yeni görüntüler ortaya çıktı, DEAŞ bir tarihi böyle yok etti

Terör örgütü DEAŞ’ın girdiği şehirlerdeki tarihi eserlere ve antik kentlere verdiği zarar, artık dünya çapında olağan hale gelmişti. Son olarak IŞİD’in antik çağlardan kalma arkeolojik buluntuları yok ettiği anlara ait yeni görüntüler ortaya çıktı.

Söz konusu görüntülerin 2015 yılına ait olduğu iddia edilse de görüntülerde terör örgütü DEAŞ’ın Musul’daki Süryani dönemine ait arkeolojik buluntuları yok ettiği ve antik kentleri havaya uçurduğu görüntüler yer alıyordu.

3

Irak Turizm ve Eski Eserler Bakanlığı, 2015 yılında terör örgütü DEAŞ’ın, Asur döneminden kalma Nemrut antik kentine saldırarak buradaki eserlere zarar verdiğini açıklamıştı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, doğunun 35 kilometre güneyinde yer alan Asur dönemine (M.Ö. 1244 – 1373) tarihlenen Nimrud kentine IŞİD militanları tarafından düzenlenen saldırı sonrasında tarihi mekanın yerle bir olduğu belirtildi. Musul. Açıklamada, “Örgüt militanları Musul Müze ve Kütüphanesi’nin ardından şimdi de insanlığın ortak mirası olan diğer tarihi ve kültürel değerlere de saldırıyor.”

Nemrut Antik Kenti, Dicle Nehri’nin kıyısında yer alıyor. IŞİD militanlarının Nemrut’un tarihi bölgelerini buldozerlerle yıktığı iddia edildi.

i1

Öte yandan Irak Parlamentosu Güvenlik ve Savunma Komisyonu Üyesi Hasan Salim, yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Irak ordusunun ve uluslararası koalisyonun Irak’a yönelik operasyonu öncesinde DEAŞ, tüm kültürel ve tarihi değerlere zarar verilmesinden kaygılanıyordu. Musul’un kurtuluşu başladı.”

Ekran görüntüsü 2024-01-06 181753

Birçok medeniyete ev sahipliği yapan Irak’taki tarihi ve kültürel mirasın DEAŞ tarafından yok edilmesinin ardından Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), bu eserlerin korunması için uluslararası topluma çağrıda bulundu. Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), DEAŞ’ın tarihi Nemrut kentinin kalıntılarını buldozerlerle yok etmesini kınadı. UNESCO Genel Direktörü Irina Bokova yaptığı yazılı açıklamada, saldırıyı “savaş suçu” olarak nitelendirdi. Bokova, “Bu saldırılar karşısında sessiz kalamayız, kültürel mirasın kasıtlı olarak yok edilmesi savaş suçudur. Bölgedeki tüm siyasi ve dini liderleri bu barbarlığa karşı ayağa kalkmaya çağırıyorum.”

Ekran görüntüsü 2024-01-06 181812

M.Ö. 8. yüzyılda Asur krallığının başkenti olan Nemrut’ta 19. yüzyıldan itibaren yapılan kazılarda pek çok buluntuya rastlandı. ABD ordusunun 2003 yılında gerçekleştirdiği saldırı, antik kentin bulunduğu bölgede büyük yıkıma neden oldu. UNESCO, tarihi ve kültürel mirasın IŞİD tarafından yok edilmesinin ardından sayısız medeniyete ev sahipliği yapan Irak’ta, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin acilen toplanması ve tarihi ve kültürel mirasın korunması çağrısında bulundu.

ANTİK PALMİRA KENTİNE DE GİRDİLER

Öte yandan DEAŞ’ın Humus’a bağlı Palmira antik kentine girdiği haberi tüm dünyada yankı buldu. 2015 yılında da Tedmur askeri hapishanesi çevresinde Suriye ordu birlikleriyle DEAŞ militanları arasında şiddetli çatışmaların devam ettiği iddia edilmişti. Suriye Yerel Koordinasyon Komitesi’nden (LCC) yapılan açıklamada, terör örgütü DEAŞ’ın, silahlı kuvvetlerle yaşanan şiddetli çatışmaların ardından antik Tedmur kenti yakınındaki petrol sahasının kontrolünü ele geçirdiği belirtildi.

i2

Antik çağın önemli dini ve ticari merkezlerinden biri olan ve 1980 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınan Palmira şehri, o dönemde şiddetli çatışmalara sahne olmuştu.

Keşfetmek
ANA SAYFAYA DÖNMEK İÇİN BURAYA TIKLAYIN
81 ilde binlerce firari yakalandı!81 ilde binlerce firari yakalandı!
Türk Hava Yolları Boeing 737 MAX 9 Kararı!Türk Hava Yolları Boeing 737 MAX 9 Kararı!
Bursa'daki kuyumculuk fonunun sanıklarından 3'ü tutuklandıBursa’daki kuyumculuk fonunun sanıklarından 3’ü tutuklandı

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber Sunucu
meritking