Güncel Haberler

Hindistan, ‘sömürge dönemini çağrıştıran’ resmi adını ‘Bharat’ olarak değiştirebilir mi?

Hindistan Başbakanı Modi uzun süredir ülkesinin İngilizce “India” adının sömürgecilikle bağlantılı olduğunu savunuyordu.

REKLAM

Başbakan Narendra Modi liderliğindeki Hindistan hükümeti uzun zamandır ülkenin resmi adını “Bharat” olarak değiştirme arzusunun sinyalini veriyordu.

Modi, eylül ayında Hindistan’da düzenlenen G20 toplantısına “Bharat’ın Başkanı” olarak katılmış ve bu unvanla resmi yemeğe davet edilmişti.

Modi uzun zamandır İngilizce “Hindistan” isminin sömürgecilikle bağlantılı olduğunu savundu ve ülkenin adında, bir zamanlar Kalküta olan Kalküta ve Bombay olan Mumbai gibi şehirlerin isimlerini değiştirdiği mantıksal süreci takip eden bir değişiklik yapmayı hedefledi. sömürge isimleri.

Konuyla ilgili henüz bir karar almayan ve herhangi bir açıklama yapmayan hükümetin, gündemde olmamasına rağmen konuyu federal parlamentonun bir sonraki dönemine taşıma yönündeki sürpriz girişimi spekülasyonlara yol açtı.

Muhalifler bu girişimin siyasi motivasyonunu vurguluyor. Modi’nin Hindu çoğunluğa hitap etmeyi amaçlayan siyasi bir oyun olduğunu savunan muhalifler, Hindu milliyetçilerinin azınlıklara, özellikle de Müslümanlara yönelik saldırılarının Modi hükümeti döneminde arttığına dikkat çekiyor.

Bharat ne demek?

Bharat kelimesi, Kral Bharata’nın soyundan gelenlerin yaşadığına inanılan ülkeyi tanımlayan Sanskritçe bir kelimedir. Birçok tarihçi bu kelimenin kökeninin erken Hindu kutsal yazılarına dayandığına inanıyor. Türkçedeki “baharat” kelimesinin de bu kelimeden kaynaklandığı düşünülmektedir.

Ülkenin etimolojik kökenleri İndus Nehri’ne dayanan iki adı daha var. Bunlardan ilki olan “Sindhu”, Sanskrit dilinde adını İndus Nehri’nden almıştır. Yaygın olarak kullanılan bir diğer kelime ise Farsça’da “İngus Ülkesi” anlamına gelen Hindustan’dır.

Her üç isim de İngiliz yönetiminden çok önce kullanılıyordu. Geçmişte Hindistan’ın adının değiştirilmesi için birçok dava açılmıştı ancak şu ana kadar hakimler bu konudan uzak durmayı tercih etti.

Son zamanlarda hangi ülkeler resmi adlarını değiştirdi?

Haziran ayında Türkiye, ülkenin İngilizcesi “Türkiye” olan adının “Türkiye” olarak kullanılmasını resmen talep etti.

Türkiye’nin girişimi gerçek bir isim değişikliğini temsil etmese de ülke isimlerinin seçimi konusundaki tartışmayı yeniden gündeme getirdi.

Adınızı değiştirmek için öncelikle resmi olarak Birleşmiş Milletler’e bildirmeniz ve yeni adın altı resmi BM dilinde (Arapça, Çince, İngilizce, Fransızca, Rusça ve İspanyolca) nasıl yazılacağını bilmeniz gerekir.

O zaman sıra bayrakları değiştirmeye geldi: pasaportlar, kimlik kartları ve ehliyetlerin yanı sıra uluslararası anlaşmalarla ilgili belgeler.

Adını değiştiren ülkeler arasında Çek Cumhuriyeti, Myanmar, Tayland, İran, Sri Lanka ve Kuzey Makedonya da yer alıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber Sunucu
meritking