Güncel Haberler

İspanyol Bakan Rego: Filistinliler açlıkla bombayla soykırımla iç içe yaşıyor

Sira Rego, Birleşmiş Milletler (BM) Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı’nın (UNRWA) İspanya ofisi tarafından düzenlenen “Gazze’ye Yardım” kampanya etkinliğine katıldı.

İspanya’nın siyasi tarihinin Filistin asıllı ilk bakanı olan 49 yaşındaki Rego, etkinlikte yaptığı konuşmada şunları söyledi: “İsrail hiçbir kural tanımıyor. Sadece Gazze’de değil, Filistin genelinde sistematik bir sosyal drama yaratmaya çalışıyor.” Her şey, tüm Filistin halkı direnişi sürdürme kararlılığındadır” dedi.

“Filistinliler açlıkla, bombalarla ve soykırımla yan yana yaşıyor.” Rego, “Filistin çocukluğunda çok farklı, huzurlu ve mutluydu ancak İsrail, işgal ve saldırılarla Filistin halkına sistematik bir şekilde soykırım uyguladı.”

Ailesinin Ramallah ve Doğu Kudüs’te yaşadığını, babasının emekli doktor olduğunu anlatan Rego, şöyle konuştu: “Ailemin buraya gelmesini istiyorum ama bana hep ‘Hayır’ diyorlar. Her şeye rağmen hayatlarını orada sürdürmek istediklerini söylüyorlar. Bütün zorluklar. Ama benim ailem Filistin’deki milyonlarca ailenin hikayelerinden sadece biri. “Bir noktadan diğerine gitmek riskli ama herkes direniyor.”

Rego ayrıca Filistin’deki ailesinin İspanya’da bakan olarak atanmasından “şaşırdığını, heyecanlandığını ve gurur duyduğunu” söyledi.

Filistinlilere yardım etmek için şarkı yazan müzisyen Marwan, UNRWA’ya yardım etmek için elinden geleni yapacağını da vurguladı.

Marwan şunları söyledi: “Filistinli mültecilerden oluşan bir aileden geliyorum. UNRWA, babam doğduğundan beri aileme yardım ediyor. Babama barınma ve eğitim konusunda yardımcı oldu. Güncel olaylar göz önüne alındığında yardım etmem gerektiğini hissediyorum. Bu şarkıyı besteledim.” esas olarak Filistinli mültecilere yardım etmek. Umarım daha fazla insana ulaşır. Her zaman mültecilere yardım ederek ünlü olmak istedim.” Dedi.

UNRWA İspanya yetkilileri de İspanyolların “Gazze’ye Yardım” kampanyalarına büyük destek verdiğini belirterek, yardım edenlere teşekkür etti.

İspanyol hükümeti bu hafta başında UNRWA’ya faaliyetlerini sürdürmek için 3,5 milyon avroluk acil durum finansmanı sağlayacağını duyurdu.


Ne oldu?

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, İsrailli yetkililerin 7 Ekim saldırılarına UNRWA personelinin karıştığına dair iddiaları hakkında acil soruşturma yapılması çağrısında bulunmuştu.

UNRWA, İsrail’in iddialarına ilişkin de soruşturma başlattı.

Almanya, İsviçre, İtalya, Kanada, Finlandiya, Avustralya, İngiltere, Hollanda, Avusturya, Fransa, Japonya ve ABD, UNRWA’ya verdikleri mali desteği geçici olarak askıya alma kararı aldıklarını açıkladı.

İspanya, Norveç ve İrlanda bunun yerine UNRWA’yı desteklemeye devam edeceklerini açıkladılar.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber Sunucu
meritking