Güncel Haberler

İsrail ordusuna katılmayı istemeyen ‘vicdani retçiler’: Siyasi bir soruna askeri çözüm bulunamaz

İsrail’de askere gitmeyi reddeden vicdani retçiler son günlerde giderek daha fazla seslerini duyurmaya başladı. Bunlardan 18 yaşındaki İsrailli bir kız şunları söyledi: “Siyasi bir soruna askeri çözüm olamayacağı mesajını vermek için savaşmak istiyorum.” Diyor.

REKLAM

İsrail’in 7 Ekim’deki Hamas baskınına “misilleme” olarak Gazze’ye düzenlediği saldırılarda şu ana kadar on binlerce Filistinli öldürüldü ve yaralandı. Yüzbinlerce kişi yerinden edildi; Evler yıkıldı, şehrin alt ve üst yapısı, sağlık sistemi çöktü. Çatışma üçüncü ayına girerken ve uluslararası toplum ateşkes çağrısında bulunurken, Tel Aviv yönetimi savaşın “Hamas yok edilene kadar” devam edeceğini söylüyor.

Ancak İsrail’deki savaşa karşı çıkanların sayısı her geçen gün artıyor. Bazıları ise orduya katılmayı reddediyor ve askerlik hizmetinin hem erkekler hem de kadınlar için zorunlu olduğu bir ülkede hapsedilme riskiyle karşı karşıya kalıyor.

Bunlardan biri, İsrail ordusuna katılmayı reddeden 18 yaşındaki Tal Mitnick adında bir İsrailliydi. Mitnick 30 gün hapis cezasına çarptırıldı ve 2 Ocak’ta cezaevine gönderildi.

Muhalif basın ve insan hakları aktivistlerine göre, “bebek yüzlü” ve “idealist kalpli” aktivist kimliğiyle öne çıkan Tel Avivli genç, daha önce kayıt altına alınan video konuşmasında şu ifadelere yer verdi: Gazze yakınlarındaki askeri hapishane:

“Burada Tel Hashomer üssündeyim. Askere alınmayı ve Gazze’deki suç savaşına katılmayı reddediyorum. Katliamın katliamı çözmediğine ve şiddetin şiddetin çözümü olmadığına inanıyorum. Bu yüzden askere gitmeyi reddediyorum. ). ”

Mitnick, konuşmasının ardından kendisine verilen cezayı çekmek üzere alkışlar eşliğinde askeri üsse teslim oldu.

İsrail’de askerlik yapmayı reddedenler “reddedenler” olarak tanımlanıyor.

Bu Sovyet dönemi terimi bir zamanlar SSCB tarafından İsrail’e göç etmesi reddedilen Yahudileri tanımlamak için kullanılıyordu. Bugün vicdani retçiler için kullanılıyor.

Son günlerde İsrail’de vicdani retçilerin sesi giderek artıyor.

Bir diğer vicdani retçi ise Hayfa şehrinden 18 yaşındaki İsrailli kadın Sofia Orr.

Orr, “25 Şubat (taslak tarihim) ama askerlik yapmayı reddedeceğim ve bunun için askeri hapishaneye gideceğim” dedi. Diyor.

“İsrail’in, özellikle şu anda savaş halindeyken, Filistin halkına yönelik şiddetli baskı ve apartheid politikalarına katılmayı reddediyorum.” France 24’e konuşan Orr şunları söyledi: “Siyasi bir soruna askeri çözüm olamayacağı mesajını vermek için mücadele etmek istiyorum. Bu artık her zamankinden daha açık. Sorunun değil, çözümün parçası olmak istiyorum. ” dedi.

Orr’un sözleri, askeri mahkeme tarafından hapis cezasına çarptırılan 18 yaşındaki arkadaşı Tal Mitnick’in sözlerini yansıtıyor.

Çünkü Mitnick tutuklanmadan önce sosyal medyada yaptığı açıklamada kalıcı bir çözümün ordudan gelmeyeceğini belirtmişti.

Mitnick şunları söyledi: “Ne Hamas’tan, ne de İsrail’den gelen şiddet bu durumu çözebilir. Siyasi bir sorunun askeri çözümü yoktur. Bu yüzden gerçek sorunun göz ardı edilebileceğine inanan bir orduya, yalnızca kederi ve acıyı sürdüren bir hükümete katılmayı reddediyorum. ağrı.” Çözüm İsrail’de.” “Bu yolsuz politikacılardan ve Hamas’tan gelmeyecek. Çözüm bizden, iki milletin evlatlarından gelecektir.” diyerek tepkisini şöyle dile getirdi:

Mitnick’e destek için gelen arkadaşları, “Cenneti kanla inşa edemezsiniz”, “Askeri çözüm yok” gibi ifadelerin yer aldığı pankartlar taşıdı.

Mitnick’e atıfta bulunan Orr, “Onunla gurur duyuyorum ve cesaretinden ilham alıyorum. Herkesin farklı inançları var. Ancak genel olarak evet, onun açık mektubunu ve pozisyonunu kesinlikle destekliyorum.” Diyor.

İsrail’deki siyasi atmosferin vicdani ret konusunu her zamankinden daha da zorlaştırdığına dikkat çeken 18 yaşındaki Orr, şöyle konuştu: “Artık bu tutumu reddetmek ve bu tutumu benimsemek her zamankinden daha zor. Çünkü o günden bu yana İsrail’deki siyasi ortam çok daha sert hale geldi. “Savaş başladı. Sağa doğru güçlü bir hareket var.” “Bir değişim oldu ve tüm siyasi alan çok daha şiddetli ve saldırgan hale geldi.” Sözleriyle toplumdaki ayrışmanın altını çiziyor.

REKLAM

İsrail ordusu büyük ölçüde yedek askerlere güveniyor. Erkeklerin 32 ay, kadınların ise 24 ay askerlik yapması gerekiyor. Bu sürenin sonunda erkekler 40 yaşına kadar, kadınlar ise 38 yaşına kadar seferber olabiliyor.

7 Ekim saldırısından sonra ordu, 9,8 milyonluk ülke nüfusunun yaklaşık %4’üne denk gelen 360.000’den fazla yedek askeri seferber etti ve 1973’teki Yom Savaşı’ndan (Kippur) bu yana en büyük İsrail seferberliğini gerçekleştirdi.

Kendisini “aktivist” ve “siyasi bir kişi” olarak tanımlayan Orr, 15 yaşına geldiğinde vicdani ret kararı vereceğinin zaten açık olduğunu söyledi. O zamandan beri tereddüt etmedi.

Orr, “7 Ekim her iki taraf için de hiçbir şeyi değiştirmedi. Bu beklenen bir şeydi, çünkü insanları aşırı şiddete maruz bıraktığınızda, bu aşırı şiddet size geri tepecektir. Bu kaçınılmazdır” dedi. Diyor.

İsrail’in güneyindeki saldırıların kendisini “kararından daha da emin” hale getirdiğini iddia eden genç kadın, şunları söyledi: “Bana hain diyorlar… İsrail ordusunda görev yapmayı reddedeceğim ve bunun için askeri hapishaneye gideceğim.” Fikrinin değişmeyeceğini sözleriyle vurguluyor.

REKLAM

Şiddet yalnızca daha fazla şiddete yol açar

Filistinlilerin durumunu İsrail kamuoyunun dikkatine sunmak isteyen Orr, Filistinlilerle görüşmek üzere İsrail işgali altındaki Batı Şeria’ya gitti. Ona göre İsrail-Filistin sorununun çözümü ordu ya da askeri adım değil:

“Batı Şeria’ya gittim, yerleşimcilerle konuştum, sonra da Filistinlilerle konuşmaya gittim. Yerleşimcilerin nasıl yaşadığını, Filistinlilerin nasıl yaşadığını, ne söylediklerini, neler söylediklerini kendi gözlerinizle görmenin önemli bir deneyim olduğunu düşünüyorum. Yerleşimciler “Filistinliler ne diyor? Son 70 yılda askeri araçların olduğunu gördük. Bunları kullanmak bizi hiçbir yere götürmez. Bu topraklarda şimdiye kadar kaydettiğimiz tek ilerleme siyasi yollarla, müzakerelerle ve barış yapmaya çalışmakla oldu. Dolayısıyla tekrar ediyorum, siyasi bir sorunun askeri çözümü yoktur. Ve bu sorun hem siyasi hem de insani bir sorundur. Ve ordu “bunların hiçbirini çözmüyor.”

Henüz 18 yaşında olan Orr, 7 Ekim saldırısından bu yana “İsrail’de barış konuşmalarının büyük ölçüde susturulmasına” rağmen sözlerinin arkasında duruyor ve inançlarından vazgeçmiyor.

İsrail’in attığı adımların Hamas’ı daha da güçlendirdiğini söyleyen genç kadın şöyle devam ediyor:

“İsrail’in Hamas’ı yok etme çabaları yalnızca Hamas’ı güçlendirir, çünkü Filistinlilere başka bir alternatif vermezseniz ve onlar da şiddetli direnişin tek yol olduğunu düşünürlerse… ve eğer İsrail’in konuşmayı bildiği tek dil buysa ve onların özgürlük için tek şansı buysa.” dedi. “O zaman evet, elbette Hamas’a katılacaklar ve şiddetli direnişe girişecekler.”

REKLAM

Hamas’ın uyguladığı şiddetin de tam tersi etki yarattığını belirten Orr, şöyle konuştu: “7 Ekim’deki korkunç saldırının Filistin davasına herhangi bir katkısı olduğuna inanmıyorum.” diyor ve şöyle devam ediyor:

“Fakat İsrail’in Gazze’deki savaşı çözüm umutlarını daha da uzaklaştırıyor. İsrail’in şu anda Gazze’de yaptıklarını asla haklı çıkarmayacağım. Şiddet yalnızca daha fazla şiddete yol açıyor. Bu nedenle şiddetli direnişi gerçekten zayıflatmanın tek yolu bir alternatif sunmaktır.” “Bunun İsrail’in içinden ve İsrail’den gelmesi gerektiğini düşünüyorum çünkü İsrail denklemde çok daha güçlü bir taraf. Hem İsrailliler hem de Filistinliler, Gazze’de giderek acımasızlaşan savaşın ortasında barışı sağlamaya çalışmalı.”

Ona “hain” diyenler olduğu gibi ölümle ya da tecavüzle tehdit edenler de vardı.

Tutumunu yorumlayan Orr, “Bunun sonuçları olabilir” dedi ve ekledi: “En büyük sonuç sosyal, çünkü burası çok militarist bir toplum ve ben de açıkça militarist bir insan değilim. Ama buna değeceğini düşünüyorum.” Önemli değil”. ne… sonuçlarına katlanacağım.”

“100 yıldır bombalıyoruz, öldürüyoruz, işgal ediyoruz”

Bir diğer genç İsrailli Avital Rubin de vicdani retçi olarak dört ay hapis yattı.

REKLAM

2021 yılında 19 yaşında olan Rubin, askerlik hizmetini reddetmekten suçlu bulunmuştu.

Rubin düşüncelerini şu şekilde dile getiriyor:

“İsrail’in hiçbir şeyden ders almama gibi olağanüstü bir yeteneği var. Sanki 100 yıl boyunca bombalıyoruz, öldürüyoruz, işgal ediyoruz, sonra bir katliam oluyor, sonra bombalıyoruz, işgal edip öldürüyoruz. Sonra bir katliam daha oluyor. Ama her seferinde bir şeyler oluyor. Çözüm Gazze’dir.” “Bombalama anlamına geliyor.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber Sunucu
meritking