Güncel Haberler

Putin: Esirleri taşıyan Rus uçağı bilerek ya da yanlışlıkla Kiev tarafından düşürüldü

Putin: Uçağın Amerikan ya da Fransız hava savunma sistemleri tarafından vurulma ihtimali yüksek. Ne olursa olsun yaşananlar bir suçtu. Ayrıca her gün sivillere karşı suç işliyorlar.

REKLAM

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’nın Belgorod bölgesinde 65’i Ukraynalı mahkumların da aralarında bulunduğu 74 kişiyi taşıyan Rus uçağının ya bilerek ya da yanlışlıkla Kiev’in hava savunma sistemleri tarafından vurulduğunu iddia etti.

Putin, çatışma sırasında 65 Ukraynalı asker, 6 mürettebat ve 3 yoldaşın esir alındığı Il-76 tipi uçağı vuran füzeye ilişkin basına açıklama yaptı.

Uçağın Ukrayna tarafından düşürüldüğünü iddia eden Putin, Ukrayna Savunma Bakanlığı Ana İstihbarat Müdürlüğü’nün bölgeye mahkumların getirildiği bilgisinin bulunduğunu söyledi.

“Bildikleri halde uçağa ateş ettiler. Bilerek mi yoksa yanlışlıkla mı yaptılar bilmiyorum. Ancak yaptıkları ortada. Çünkü saat 11.10’da iki füzenin fırlatıldığı kaydedildi. Putin, bölgenin Kiev yönetiminin kontrolü altında olduğunu söyledi.

Uçağın insan tarafından taşınabilen uçaksavar füze sistemi tarafından değil, hava savunma sistemleri tarafından vurulduğunu belirten Putin, şöyle konuştu: “Burada durum net. Bizim hava savunma sistemlerimiz uçaklarımıza saldıramaz. Sistemlerimiz uçak tanımlama cihazlarıyla donatılmıştır. Bu durumda sistemlerimiz çalışmayacaktır.”

Uçağın Amerikan Patriot hava savunma sistemi ya da Fransız hava savunma sistemi tarafından vurulma ihtimalinin bulunduğunu söyleyen Putin, şöyle konuştu: “Ne olursa olsun yaşananlar bir suçtur. Her gün sivillere karşı suç işliyorlar. Hepsini araştırıyoruz. bu ve son olay.” dedi.

Vladimir Putin, Rusya Soruşturma Komitesi’ne olayın “kapsamlı bir şekilde” soruşturulmasını istediğini söyledi.

Rus uçağı düşürüldü

Rusya Savunma Bakanlığı, 24 Ocak’ta, aralarında Ukraynalı mahkumların da bulunduğu bir Rus uçağının, Ukrayna’dan atılan füzeyle Belgorod bölgesinde düşürüldüğünü açıklamıştı.

Açıklamada, uçağın mürettebatının 6 kişiden oluştuğu, çatışmalarda esir alınan 65 Ukrayna askeri ve onlara eşlik eden 3 Rus askerinin bulunduğu, uçaktaki tüm mürettebat ve yolcuların hayatını kaybettiği belirtildi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rus uçağının düşürülmesinin ardından Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ni (BMGK) acilen topladığını duyurdu.

Rusya Soruşturma Komitesi: Düşen Il-76 uçağı Ukrayna’dan fırlatılan bir füzeyle vuruldu

Kremlin sözcüsü Dmitriy Peskov, Ukrayna’nın Rus uçağını roketle düşürmesinin “korkunç bir eylem” olduğunu belirterek, “Kiev yönetiminin suç teşkil eden eylemlerine ilişkin uluslararası bir soruşturma yapılması gerekiyor” dedi. Şu ifadeleri kullandı:

Ukrayna Savunma Bakanlığı Ana İstihbarat Müdürlüğü, Rusya’nın mahkumların nakli için Belgorod hava sahasının güvenliğinin belirli bir süre içinde sağlanması gerektiği konusunda kendilerine bilgi vermediğini söyledi.

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı da Belgorod-Kharkiv yönü de dahil olmak üzere terör tehdidini ortadan kaldırmak ve nakliye araçlarını imha etmek için tedbir almaya devam edeceğini belirtti.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy, Ukrayna Dışişleri Bakanlığı’na olayla ilgili ellerindeki verileri ortaklarıyla paylaşması talimatını verdiğini belirterek, “Devletimiz bu olayla ilgili uluslararası soruşturma yapılması konusunda ısrarcı olacaktır” dedi. Şu ifadeleri kullandı:

Rusya Soruşturma Komitesi, kazayla ilgili terör soruşturmasının sürdüğünü ve uçaktaki kara kutuların bulunarak incelendiğini söyledi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber Sunucu
meritking