Güncel Haberler

Soğuk havalarda şifa arayanlar bu bitkileri tercih ediyor

Kış mevsiminin gelip havaların soğumasının ardından Erzincan’da yaşayan vatandaşlar hastalıklara karşı önlem almak için aktarlara koşuyor. Aktarlar, hastalanmadan önce bağışıklık sistemini güçlendirmek için kış çaylarının içilmesi gerektiğini vurguluyor ve bu dönemde özellikle ıhlamur, hatmi çayı ve ebegümeci gibi bitkisel ürünleri öneriyorlar.

“İnsanlar grip olduktan sonra kış çayının içildiğini sanıyor.”

Özellikle kışa geçiş döneminde şiddetli iklim değişikliklerinden insanların etkilendiğini kaydeden Murat Sönmez, vatandaşların bu dönemlerde genellikle ıhlamur, kış çayı, tarçın, zencefil gibi ürünleri tükettiklerini söyledi.

Sönmez, şöyle konuştu: “Kış mevsiminde hastalıkların artmasıyla birlikte ülke genelinde aktarlara olan ilgi de arttı. Son dönemde insanların alternatif ilaca olan talebi de arttığı için burada ağırlıklı olarak marshmallow çayı, ebegümeci, limon ve benzeri ürünleri öneriyoruz. Hem yumuşatır hem de yumuşatır. Kışın boğazı rahatlatır ve boğaz enfeksiyonu oranını azaltır.” “İnsanlarda bir yanılgı var. Genelde kış çayının grip olduktan sonra içildiği sanılıyor ama tam tersi. Kış çayı vücudun bağışıklığını ve direncini güçlendirmek için tüketilmesi gereken bir içecektir” dedi. .

Kış çaylarının faydalarından bahseden Sönmez, şöyle konuştu: “Kış çayının vazgeçilmezi ıhlamurdur. Boğazı rahatlatıcı etkisi vardır. Hatmi çayına olan ilgi bu aralar arttı. Çünkü kuru öksürüğe ve boğaz hasarlarına karşı birebirdir. Bunun dışında antioksidan özelliğe sahip olan kurutulmuş zencefil, tarçın ve karanfil de enfeksiyonları azalttığı için oldukça etkilidir. Hibiskus, tatlandırıcı olarak ve vücudun direncini arttırmak için önerdiğimiz şifalı bitkiler arasındadır. Bahsettiğim bitkiler genel olarak sabit ürünler yani her aktarın dükkanının vazgeçilmez ürünleridir. Kış çayının yanı sıra tükettiğiniz her türlü içecek veya yiyecekle sıvı propolis takviyesi yaparak bağışıklığımızı koruyabiliriz. Sıvı propolisin Türkiye’de hak ettiği değeri göremediğini düşünüyorum. Sıvı propolis vücudun bağışıklığı ve direnci için oldukça önemlidir. Özellikle küçük çocukların bağışıklığını güçlendirmek için propolisi öneriyoruz. İnsanların kademeli olarak kimyasal ilaçlar yerine bitkisel ürünlere yani alternatif tıbba yönelmelerini destekliyoruz” dedi.

Kış çayını asla kaynatmamayı öneren Sönmez, kış çayı tarifini de şöyle anlattı:

“Kış çayımıza öncelikle ıhlamur ağacımızı ekliyoruz. Ihlamur ağacının ardından antibiyotik özelliğinden dolayı 1 adet kurutulmuş zencefil ekliyoruz. Bağışıklığı arttırmak için ebegümeci dediğimiz nar çiçeğini ekliyoruz. Sonra karşımızda vazgeçilmez özelliklere sahip iki ürün var. antioksidandır.Biri tarçın diğeri karanfildir.Bunları da ekliyoruz.Boğaz ağrısına ve kuru öksürüğe iyi geliyor.Bölgemizde çok meşhur olan doğal kuşburnumuz var.Kuşburnu lezzet verir,renk verir ve Vücudun bağışıklığını arttırıcı özelliği vardır. Bunları ekledikten sonra kurutulmuş limonu da ekliyoruz. Kış çayımızı bu şekilde hazırlıyoruz. İçmeye hazır. Kış çayını asla kaynatmıyoruz. Sıcak suda demleyerek hazırlıyoruz.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber Sunucu
meritking