Güncel Haberler

Tüketicilerin korunmasına yönelik kanun teklifi, TBMM Genel Kurulunda: Mağduriyetlerin önüne geçmeyi amaçlıyoruz

class = “medyanet-inline-adv”>

Teklifle ilgili konuşan Saadet İsa Partisi Grup Başkanvekili Messi Şahin, Türkiye'nin küreselleşme rüzgarlarından yerel markalarla korunabileceğini söyledi. Şahin, “Yerel markaların desteklenmesi ve pazar fırsatlarına ulaşmalarının sağlanması önemli” dedi. dedi.

Şahin, haksız rekabetin önlenmesi için pazar payı sınırlarının yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Küresel rekabete odaklanmak isteyen Şahin, şirketlerin kendilerini yeni çağın ihtiyaçlarına göre hazırlamasının zorunlu olduğunu vurguladı.

İstanbul Saadet Partisi Milletvekili Birol Aydın da teklifte yer alan kuralların gerekli olduğunu söyleyerek soru işaretlerinin kaldırılması çağrısında bulundu.

Tüketici hakem heyetlerine iletilen taleplere de değinen Aydın, vatandaşların en çok şikayet ettiği konuların başında siber dolandırıcılık geldiğinin altını çizdi.

class = “medyanet-inline-adv”>

“TEKLİF, SEKTÖRDE SONUÇLARI BELİRSİZ BİR DÜZENLEME GETİRİLMESİ ANLAMINA GELİYOR”

İYİ Çanakkale Milletvekili Rıdvan Uz, teklifle birlikte doğrudan satışla ilgili düzenlemelerin de yapılacağını söyledi.

Hükümetin öneriyi acilen hayata geçirmek istediğini savunan Uz, şunları söyledi: “Teklifin Türk milletinin ihtiyaç ve beklentilerine cevap vermekten çok, bazı yabancı yatırımcıların talepleri doğrultusunda hazırlandığını görüyoruz. Bu öneri belirsizliklerle dolu düzenlemeler getirmek anlamına geliyor. Hızlı mevzuatla sektöre olumlu sonuçlar veriyor.” dedi. Uz, vatandaşların borçlanarak tüketmeye teşvik edildiğini savundu.

“TEKLİF HIZLI DEĞİŞİMİN SONUCUNDA ORTAYA ÇIKTI”

MHP Antalya Genel Başkan Yardımcısı Abdurrahman, tüketiciyi korumaya yönelik bugüne kadar çok sayıda düzenlemenin hayata geçirildiğini açıkladı.

Tüketici haklarının korunmasının Anayasa'da yer aldığını belirten Başkan, şöyle devam etti:

“Teklif, hızlı değişimlerin bir sonucu olarak ortaya çıktı. E-ticaret ve dijital platformların kullanımının artması, mevcut yasal düzenlemelerin güncellenmesi ihtiyacını doğurdu. Tüketici kredisi sözleşmelerinin uzaktan iletişim araçlarıyla ve tüketicilere yönelik olarak akdedilmesine ilişkin düzenlemeler Finansmana daha kolay ulaşabilmek için teklifin genel hatları şöyle: Tüketiciler şubelere gitmeden kredi işlemlerini gerçekleştirebilecek “Kredi sözleşmesinin sona ermesinden sonra işlemlerini tamamlayıp hesaplarını kullanmaya devam edebilecekler. Bu değişiklikler tüketici dostu bir finansal ortam yaratılmasına yardımcı olacaktır.”

class = “medyanet-inline-adv”>

Başkan Abdurrahman, e-ticaretin etkisinin giderek arttığına dikkat çekerek, önerinin tüketici sorunlarına çözüm getirmeyi amaçladığını söyledi.

Teklifin yanıltıcı tüketici reklamlarına da değindiğini belirten Başkan, bu alandaki yaptırımların sıkılaştırılmasının hedeflendiğinin altını çizdi.

“İstihdamın artmasını, ticaretin gelişmesini istiyoruz”

DEM Hakkari Milletvekili Öznur Bartın, yönetmelikte tüketicinin korunmasına ilişkin bir madde bulunmadığını söyledi. Teklifin daha kapsayıcı bir anlayışla değerlendirilmesi gerektiğini belirten Bartın, şöyle konuştu: “Türkiye'de e-ticaret sektörü son yıllarda ciddi bir büyüme gösterdi. 2022 yılının ilk altı ayında e-ticaret hacmi 348 milyar TL'ye ulaştı. Bu da bir önceki yıla göre %116'dır.” Bu da bir artış anlamına geliyor. dedi.

class = “medyanet-inline-adv”>

Platform ekonomisinin bir parçası olan moto kuryelerin daha güvenli çalışma koşullarına sahip olması gerektiğini belirten Bartın, şöyle konuştu: “Sosyal güvenlik haklarının güvence altına alınması, çalışma saatlerinin düzenlenmesi ve gelir adaletinin sağlanması önemli. Bu durum, moto kurye mesleğinin zor durumda olduğunu gösteriyor.” ” Gerekli düzenlemelerin bulunmaması nedeniyle büyük risk”. dedi.

CHP Kocaeli Milletvekili Nail Çiler torba yasayı eleştirerek yönetmeliğin 2. maddesine aykırı olduğunu söyledi.

“E-ticaretin KOBİ'leri koruyan bir yapıya sahip olması gerekiyor.” Çiler, yönetmeliğin böyle olmadığını söyledi. Düzenlemeyle devlet kasasına girmesi gereken gelirlerin terk edildiğini iddia eden Çiler, şöyle konuştu:

class = “medyanet-inline-adv”>

“Elbette istihdamın artmasını, ticaretin gelişmesini, KOBİ'lerin ayakta kalmasını istiyoruz. Doğal olarak ülkemize gelen yatırımları, üretimin artmasını destekliyoruz. Ancak bir süredir sunulan yasa tekliflerini hayretle takip ediyoruz. Tasarı 10 saat içinde komisyonda kabul edildi. İkincil komisyonda görüşülmesi gereken teklif ise “Komiteye gönderilmedi. 10 saatte devreye alarak bitirdik. Anayasaya uygun olup olmadığına bakmadan aceleyle bir yasa tasarısı sunduk. Elbette ülkemize yatırım yapan kapsayıcı ekonomik kurumlara fırsat vermek gerekiyor ama bu Meclis'in ağırlığına uymuyor.”

“MAĞDURİYETİN ÖNLENMESİNİ HEDEFLİYORUZ”

class = “medyanet-inline-adv”>

Teklifi ilk imzalayanlardan AK Denizli Partisi Milletvekili Şahin Tin, düzenlemenin tüketici haklarını güçlendireceğini, ekonomik istikrarı artıracağını ve toplumun her kesimine fayda sağlayacağını söyledi.

Doğrudan satış sistemlerinin hukuki çerçevesini netleştirdiklerine dikkat çeken Tin, şöyle konuştu: “Hem tüketicilerimizi hem de para kazanmak isteyen doğrudan satıcılarımızı koruyoruz ve bu düzenlemelerle piyasanın daha sağlıklı çalışmasını hedefliyoruz. Piramit satışlar ve piramit satışlar olarak da bilinen doğrudan satışlar ve yasal düzenlemeler.” “Amacımız, var olmayan piramit planlardan kaynaklanan şikayetleri önlemektir.” dedi.

Kurallara uymayanlara caydırıcı yaptırımlar getirerek piyasa disiplinini sağlamayı hedeflediklerini anlatan Tin, cezaları mevcut cezalara göre 10 katına kadar artıracaklarını söyledi.

Bazı şirketlerin düzenlemeyle korunduğu yönündeki eleştirilere yanıt veren Tin, şunları söyledi:

“(E-ticaret firmaları) teşvik kapsamına aldığımız yüksek teknolojili ürünlere yatırım yaptıklarında indirime tabi olacaklar. Aslında bu çok basit bir şey, toplumu oyalayarak farklı düşünmeye çalışıyorlar. çok farklı yerlere gitmek doğru değil.”

Teklifin tamamına ilişkin görüşmelerin tamamlanmasının ardından Meclis Başkan Yardımcısı Sırrı Süreyya Önder toplantıyı yarıda kesti. Verilen aradan sonra komisyon yerine oturmadığı için Önder, yarın saat 14.00'te yeniden toplanmak üzere toplantıyı kapattı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber