Güncel Haberler

Turhan Selçuk’un çizgileri Adana’da

Çukurova Belediyesi ve Adana Tabip Odası iş birliğiyle yapımı tamamlanan Asırlık Kültür ve Sanat Merkezi’nin sergi salonu, önceki akşam düzenlenen açılış töreniyle sanatseverlerle buluştu. Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin, Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten, Adana Tabip Odası Başkanı Ahmet Suntur, gazetemiz yazarı Turhan Selçuk’un kızı Aslı Selçuk ve serginin küratörü Dr. Haluk Uygur katıldı. Sergi 27 Ocak’a kadar açık kalacak. Kültür merkezinin müdürlüğünü tiyatro sanatçısı ve oyuncu Melih Rahmi Akyol üstlenecek.

‘SAYGI GÖSTERİSİ’

Açılış töreninde konuşan TTB Başkan Yardımcısı Ökten, şunları söyledi: “Turhan Selçuk’un çalışmalarına baktığımızda geçmişte de sıkıntılar olduğunu görüyoruz. Geçmişten günümüze baktığımızda fark şudur: Eğer Turhan Selçuk bu eserleri şimdi yapsaydı, hakkında onlarca dava açılırdı ya da birçok meslektaşı gibi o da cezaevinde olurdu. Bu sergi aynı zamanda Turhan Selçuk’a duyulan saygının göstergesidir” dedi.

Küratör Uygur da şunları söyledi: “Sanat sadece duvarlara astığımız resimlerden ibaret değildir. Sanat bu eserleri üreten kişilerin düşünce alanıdır. “Fabrikalarda mühendis, hastanelerde doktor, okullarda öğretmen olarak sanat önümüze çıktığında yani Turhan Selçuk’ların, Yaşar Kemal’lerin düşünce alanını buluşma alanımız yaparsak o zaman bazı şeyleri değiştirebiliriz” dedi.

‘CUMHURİYET ÇOCUKLARI’

Turhan Selçuk’un kızı Aslı Selçuk, 1930’lu ve 1940’lı yıllarda edebiyat ve karikatüre değer verildiğini, bugün ise maalesef bu değerlerin sarsıldığını belirterek, şunları söyledi: “Bugün Adana’da birlikte vakit geçiren İlhan Selçuk, Turhan Selçuk, Orhan Kemal, Yaşar Kemal. Abidin Dino ve Arif Dino’nun yarattığı dayanışma ve paylaşımı yeniden kazanacağımızı düşünmüyorum.Adana’nın babamın ve amcamın hayatında olduğu gibi benim hayatımda da önemli bir şehir haline gelmesi çok güzel.Bugün açılışımızı yapıyoruz. Asırlık Kültür ve Sanat Merkezi’nde bulunan Turhan Selçuk ve İlhan Selçuk, Cumhuriyet’in evlatlarıydı. Cumhuriyet’te doğdular. “Hayatları boyunca Cumhuriyet Aydınlanmasını savundular” dedi.

Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin, şunları söyledi: “Kültür ve sanatla ilgili bir etkinlik olduğunda çok heyecanlanıyorum. Bugün o günlerden biri. Turhan Selçuk,Adana’da doğmamasına rağmen,Adana Erkek Lisesi saflarında ilk çizgilerini çizdi ve birAdana’dan çok birAdana oldu. “Adana’nın adını dünyaya duyuran bizim büyük değerimizdir” dedi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber Sunucu
meritking