Güncel Haberler

Yurt dışında 7,5 milyon Türk vatandaşı yaşıyor

Dışişleri Bakan Yardımcısı Yasin Ekrem Serim, Uluslararası Demokratlar Birliği'nin (UID) kapasite geliştirme ve eğitim konulu seminerinde, Bakanlığımızın dış politikası, faaliyetleri ve yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarına yönelik çalışmalarına ilişkin veriler paylaştı. Ankara'nın Kızılcahamam semtindeki otel.

Sonuç olarak, 6,5 milyonu Batı Avrupa'da olmak üzere 7,5 milyon Türk vatandaşı yurt dışında yaşıyor.

Nisan 2024 itibarıyla Avrupa genelinde 2.427 Türk asıllı siyasetçi bulunuyor. Hükümet düzeyinde 2 bakan ve 2 devlet sekreteri, Avrupa Parlamentosu'nun 7 üyesi, ulusal ve federal düzeyde 69, eyalet ve bölgesel düzeyde 102, kent konseylerinde ise 2 bin 245 Türk asıllı üye bulunuyor.


Nisan ayı itibarıyla yurt dışında 1558 din görevlisi görev yapıyor

Bakanlıklar Arası Ortak Kültür Komisyonu (BOAKK) kararları kapsamında Nisan 2024'ten bu yana 1707 öğretmen ve 141 öğretim görevlisi yurt dışında görev yapıyor.

BOAKK kararları kapsamında Nisan 1558'den itibaren din görevlileri yurt dışında görev yapmaktadır.

Yurt dışında da din hizmetleri konusunda sorunlar yaşanıyor. Bu konular arasında Türkiye'de din görevlisi atama uygulamasının sona erdirilmesi, din görevlisi sayısının azaltılması çağrısı ve din görevlilerinin oturumlarının uzatılmaması yer alıyor.


Konsolosluk hizmetlerinin çoğu Avrupa'da sağlandı

Yurt dışındaki Türk vatandaşlarına doğum, askerlik, evlilik, adli işler, ölüm, noter ve nüfus kaydı dahil 70'in üzerinde konsolosluk hizmeti verilmektedir.

Türkiye'nin dış temsilciliklerinde verilen konsolosluk hizmeti sayısı 2002 yılında 131 bin iken, 2023 yılında 3,3 milyona ulaşacak ve yılbaşından bu yana 1 milyona yakın işlem gerçekleştirildi.

Öte yandan “konsolosluk.gov.tr” üzerinden gerçekleştirilen yıllık ortalama işlem sayısı 2 milyonu buluyor.

Nisan ayında Avrupa'da en fazla konsolosluk hizmeti verilirken, yalnızca Almanya'da 272 bin 729 işlem gerçekleştirildi.

Geçtiğimiz yıl 59 farklı şehirde toplam 74 “mobil konsolosluk hizmeti” verilirken, yılbaşından bu yana 22 şehirde 22 “mobil konsolosluk hizmeti” verildi.


Yurtdışındaki vatandaşlar için çevrimiçi hizmet

Dışişleri Bakanlığı, yurtdışındaki Türk vatandaşlarına e-Devlet platformu üzerinden bazı hizmetler sunmaktadır.

Kullanıcılar, e-Devlet platformunun “Online konsolosluk işlemleri” uygulamasına erişerek adli sicil belgesi, evlilik cüzdanı, doğum belgesi, ölüm belgesi veya nüfus cüzdanı örneğini online olarak talep edebilir ve herhangi bir adrese gitmeden posta yoluyla belgelerini alabilirler. temsilcilik.


Yurt dışındaki seçimlerde oy verin

Yurt dışında yapılan seçimlerde adaylık sistemi kaldırılırken, oy vermede temsili ayrımcılığa da son verildi.

Oy verme günleri, sandık ve sandık sayıları artırılarak hafta sonları daha fazla sandık kurulmasının önü açıldı.

Son seçimlerde ilk kez 9 ülkede 16 şehirde temsilin bulunmadığı sandıklar açıldı.

2018 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde 60 ülkede 123 temsilciyle toplam 3 bin 163 sandık açılırken, 73 ülkede 151 temsilciyle açılan 5 bin 144 sandıkta 1 milyon 839 bin 470 vatandaş oy kullandı. 14 Mayıs 2023 tarihli 28. Dönem Genel Seçimleri.

2014 cumhurbaşkanlığı seçiminde yüzde 18,94 olan katılım oranı, 2023 cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda yüzde 56,34'e yükseldi.


Kriz anlarında Türkiye'nin tahliyeleri

Kovid-19 döneminde Avrupa ülkeleri de dahil olmak üzere 142 ülkeden 100 bini aşkın Türk vatandaşı Türkiye'ye döndü. Ayrıca Türkiye'ye yapılan tahliye uçuşlarına 67 ülkeden 18 binin üzerinde yabancı katılma imkanı buldu.

Olağanüstü gelişmelerin yaşandığı Libya, Yemen, Afganistan, Etiyopya, Ukrayna, Sudan ve son olarak Gazze'den 50 binden fazla insan tahliye edildi.


Türkiye'nin Gazze'ye insani yardımı devam ediyor

Türkiye'nin İsrail'in saldırılarını sürdürdüğü Gazze'ye yaptığı toplam yardım 46 bin tona ulaştı.

Yardımların yüzde 30'unu Gazze'ye gönderen Türkiye, ülkeler arasında ilk sırada yer alıyor. Ayrıca Türkiye'den Gazze'ye 127 ton içme suyu ulaştırılıyor.

Öte yandan Türkiye'de 400'ün üzerinde hasta ve yaralı Gazzelinin tedavisi sürüyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber Sunucu
meritking