Güncel Haberler

Guterres: BM Güvenlik Konseyi jeostratejik bölünmeler nedeniyle felç olmuş durumda

Guterres, “Güvenlik Konseyi’nin otoritesi ve güvenilirliği, çatışmaya gecikmiş tepkisi nedeniyle ciddi şekilde zayıfladı” dedi.

REKLAM

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, ABD’nin Gazze için önerdiği ateşkes kararının veto edilmesine ilişkin açıklamasında sert bir dil kullandı.

“BM Güvenlik Konseyi’nin felç olduğunu” belirten Antonio Guterres, bu durumun Güvenlik Konseyi’nin otoritesini ve güvenilirliğini zayıflattığını söyledi.

Katar’daki Doha Forumu’nda konuşan BM Genel Sekreteri, Güvenlik Konseyi’nin jeostratejik bölünmeler yaşadığını belirterek, bu durumun “Güvenlik Konseyi’nin savaşa çözüm bulma yeteneğini tehlikeye attığını” değerlendirdi.

Guterres, “Güvenlik Konseyi’nin otoritesi ve güvenilirliği, çatışmaya gecikmiş tepkisi nedeniyle ciddi şekilde zayıfladı” dedi.

Genel Sekreter, bunun, Cuma günü Gazze’de ateşkes çağrısı yapan bir kararı veto etmesiyle daha da zarar gören ABD’nin itibarına bir başka darbe olduğunu ekledi.

Görev süresi boyunca ilk kez yetkisini kullanan Guterres, Gazze’deki insani felaketin önlenmesi amacıyla BM Şartı’nın 99. maddesini kullanarak 6 Aralık’ta BM Güvenlik Konseyi’ne bir mektup gönderdi.

Mektubunda, “Güvenlik Konseyi üyelerini insani bir felaketin önlenmesi için baskı uygulamaya çağırıyorum ve insani ateşkes ilan edilmesi çağrımı yineliyorum. Bu çok acildir.” dedi. dedi.

Doha’da konuşan Guterres, üzüntüsünü şu ifadelerle dile getirdi:

“İnsani ateşkes çağrımı yineledim. Maalesef BM Güvenlik Konseyi bunu yapamadı. Vazgeçmeyeceğimin sözünü verebilirim.”

İsrail’in en güçlü destekçisi ve müttefiki ABD, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde alınan veto kararıyla Gazze’de ateşkese karşı tutumunu bir kez daha yineledi.

Guterres ise Gazze’nin büyük bir insani felakete doğru gittiği uyarısında bulundu.

Guterres, “İnsani yardım sisteminin çökmesi konusunda ciddi risk altındayız. Durum hızla bir felakete dönüşüyor ve bu hem Filistinliler hem de bölgedeki barış ve güvenlik açısından geri dönüşü olmayan sonuçlar doğurabilir.” dedi. dedi.

Gazze Sağlık Bakanlığı’na göre İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki saldırılarında başta kadın ve çocuklar olmak üzere ölenlerin sayısı 18 bine yakın.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber Sunucu
meritking casibom