Güncel Haberler

Hollandalılar sandık başına gitti! Dilan Yeşilgöz ülkenin ilk kadın başbakanı olabilir

Hollandalılar erken genel seçim için sandık başına gitti. Oy verme işleminin yerel saatle 07.30’da başladığı ülkede sandıklar 21.00’de kapandı. Ülkede yapılan seçim anketlerine göre, seçimleri dört siyasi partinin başa baş kazanması ve haftalarca süren müzakerelerin ardından bir koalisyon hükümeti kurulması bekleniyor. Hollanda iktidar koalisyonunun başbakanı Mark Rutte, 13 yıl görev yaptıktan sonra temmuz ayında istifa etme kararı aldığını açıkladı.

Rutte’nin yerine başbakan olabilecek isimler arasında Türkiye doğumlu Dilan Yeşilgöz de yer alıyor. Hollanda basını, seçimlerde en çok oyu alacak partinin Dilan Yeşilgöz’ün partisi olacağını yazdı. Dolayısıyla hükümeti kurma görevi Dilan Yeşilgöz’e düşecek. Dilan Yeşilgöz, Hollanda’nın şu anki Güvenlik ve Adalet Bakanıdır.

2023-11-21T205109Z_93492608_RC2VH4AAUOSF_RTRMADP_3_HOLLANDA-SEÇİM TARTIŞMASI

Son seçim anketlerine göre; Hükümetin ana ortağı Dilan Yeşilgöz liderliğindeki Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi’nin (VVD) az farkla önde olduğu görüldü. Dilan Yeşilgöz’ün koalisyon hükümeti kurmasındaki en büyük yardımcısı ise İslam karşıtı açıklamalarıyla tanınan 60 yaşındaki siyasetçi Geert Wilders olacak.

KOALİSYON TOPLANTILARI BAŞLAYACAK

Sonuçlar resmileştikten sonra hükümet kurma görüşmeleri başlayacak. Mecliste en fazla sandalyeye sahip olan partinin diğer partilere hükümet kurma teklifinde bulunmasının günler, haftalar, hatta aylar sürebileceği belirtiliyor. Daha önce ülkede hükümet, 2021 seçimlerinden sonra 229 günde kurulurken, bu süreç 2017’de 225 gün, 1977’de 208 gün, 2012’de ise 54 gün sürmüştü.

2023-11-21T200245Z_1231212929_RC2VH4AHGWOG_RTRMADP_3_HOLLANDA SEÇİMLERİ ÜZERİNE TARTIŞMA

Son yıllarda sürekli olarak koalisyon hükümetleri tarafından yönetilen ülkede, bir partinin hükümeti kurabilmesi için meclisteki 150 milletvekilinin en az 76’sının desteğini alması gerekiyor.

Son anketlere göre, geçici hükümetin Adalet ve Güvenlik Bakanı Dilan Yeşilgöz-Zegerius liderliğindeki Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi’nin (VVD), oyları önceki yıla göre azalmış olsa da 29 sandalyeyle birinci gelmeli. önceki baskı. seçimler.

İslam karşıtı ve aşırı sağcı Geert Wilders liderliğindeki Özgürlük Partisi’nin (PVV), 2021 seçimlerinde kazandığı 17 sandalyeyi 20’nin üzerine çıkarabileceği iddia ediliyor.

Anketlerde PVV’yi, ittifak kurarak seçimlere birlikte katılan ve 24 sandalye elde eden İşçi Partisi (PvdA) ve Yeşil Sol (Yeşil Bağlantılar) takip ediyor.

Mevcut hükümetteki koalisyon partisi Hıristiyan Demokrat Birlik’ten (CDA) ayrılarak yeni bir parti kuran Pieter Omtzigt liderliğindeki Yeni Sosyal Sözleşme Partisi’nin (NSC) 20 civarında sandalyeyle parlamentoya girmesi bekleniyor.

Koalisyon partilerinden CDA’nın 4 sandalye, Demokratlar 66’nın (D66) 11, Hıristiyan Birlik Partisi’nin (CU) ise 4 sandalye kazanacağı görüldü.

Koalisyon partilerinin, araştırmaya göre hükümet kurmaya yetecek toplam 76 sandalye sayısına ulaşamadıkları kaydedildi.

DENK PARTİ YÜKSELİŞTE, IRKÇILIĞA VE AYRIMCILIĞA KARŞI MÜCADELE

Hollanda Temsilciler Meclisi’ne girdiği 2017 yılından bu yana ırkçılık ve ayrımcılığa karşı mücadele eden ve Filistinlilerin haklarını savunan Denk partisi de seçimlere katılacak.

Parlamentoda 3 sandalyeyle temsil edilen ve üyelerinin çoğunluğunu Türk ve göçmenlerin oluşturduğu Denk partisi, bu seçimlere 46 adayla katılıyor.

Denk partisinde 26 Türk asıllı aday var. Anketlere göre oylarını artırması beklenen Denk partisinin 4 sandalye kazanma ihtimali bulunuyor.

Ailesi Türkiye’den Hollanda’ya göç eden geçici hükümetin Adalet ve Güvenlik Bakanı Yeşilgöz-Zegerius, Wilders liderliğindeki İslam karşıtı, aşırı sağcı PVV ile koalisyona kapıyı açık bırakıyor.

Hollanda geçici hükümetinin Başbakanı Mark Rutte’nin liderliğinden sonra VVD’nin başına geçen Yeşilgöz-Zegerius, 2018 yılında VVD partisinin milletvekili iken, Hollanda parlamentosunun 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarını tanıyan yasa tasarısını destekledi. Yeşilgöz-Zegerius ise ülkenin hukuk diploması olmayan ilk adalet bakanı olarak tarihe geçti.

Hollanda’da VVD, CDA, D66 ve CU’dan oluşan koalisyon hükümeti, göç politikaları konusundaki anlaşmazlıklar nedeniyle 7 Temmuz 2023’te istifa etti. (AA)

Günün önemli manşetleri
ANA SAYFAYA DÖNMEK İÇİN BURAYA TIKLAYIN
ABD ile Kanada sınırında ciddi patlama! ABD ile Kanada sınırında ciddi patlama!
dedi ki “Bir kenara yazın” dedi, Ümit Özlale’nin açıklaması dikkat çekti
Görüntüler ortaya çıktı!  Gizli bölmede yakalandılarGörüntüler ortaya çıktı! Gizli bölmede yakalandılar

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber Sunucu
meritking