Güncel Haberler

Son dakika! AYM Başkanlığına Kadir Özkaya seçildi, 12 yıllık Zühtü Arslan dönemi sona erdi

Son haber: Anayasa Mahkemesi üyelerinin görev süresini 12 yılla sınırlayan yasa kapsamında Zühtü Arslan’ın görev süresi 20 Nisan 2024’te sona erecek. Bu kapsamda Yargıtay içtüzüğüne göre, Anayasa Mahkemesi üyelerinin görev süresi 12 yılla sınırlandırılacak. Seçim süreci Cumhurbaşkanlığı seçimleri Arslan’ın görev süresinin bitiminden 2 ay önce 20 Şubat’ta başladı. İşlem bitti.

ZÜHTÜ ARSLAN 3 KEZ CUMHURBAŞKANI SEÇİLDİ

Zühtü Arslan, 20 Nisan 2012 tarihinde başlayan Anayasa Mahkemesi üyeliği görevini sürdürürken, 10 Şubat 2015 tarihinde ilk kez Anayasa Mahkemesi Başkanlığı’na seçildi. Görev süresi dolduktan sonra salt çoğunluğu elde eden Arslan, 25 Ocak 2019 seçimlerinde oy kullandıktan sonra ikinci kez cumhurbaşkanı seçildi ve son olarak Anayasa Mahkemesi Genel Kurulunda yapılan seçimlerde 15 üyeden 8’inin oyunu alarak üçüncü kez Anayasa Mahkemesi Başkanı oldu. 2 Şubat 2023’te.

KADİR ÖZKAYA ANAYASA MAHKEMESİ’NİN YENİ BAŞKANI OLDU

Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, 12 yıllık görev süresi dolduğu için aday olmadı.

Genel Kurulda oyların çoğunluğunu kazanan Kadir Özkaya, 4 yıllığına Anayasa Mahkemesi’nin yeni başkanı oldu.

gdsgsg

BU İLK OLDU! ERDOĞAN DETAYI…

Özkaya, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın atadığı üyeler arasından seçilen ilk Anayasa Mahkemesi Başkanı oldu.

KADİR ÖZKAYA KİMDİR?

1963 yılında Tarsus’ta doğdu. Orta öğrenimini Bandırma’da tamamladıktan sonra Tapu ve Tapu Meslek Lisesi’nden ve 1985 yılında Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü’nden mezun oldu.

Tapu ve Tapu Genel Müdürlüğünde kamu görevlisi, Tarım Kredi Kooperatiflerinde kontrolör olarak çalıştı. 4/2/1991 tarihinde başlayan idari yargı hakimliği eğitimini tamamladıktan sonra 13/5/1993 tarihinde Danıştay soruşturma hakimliğine atandı. Kasım 2004’e kadar bu görevini sürdürdü. 21.10.2005 tarihinde Anayasa Mahkemesi raportörlüğüne atandı, Kasım 2004’te geçici olarak atandı. Bu görevini yürütürken 2011 yılında Anayasa Mahkemesi üyeliğine atandı. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu tarafından Devlet; 18/12/2014 tarihinde Cumhurbaşkanı tarafından Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçilerek 22/12/2014 tarihinde göreve başlamıştır.

2002 yılında Türkiye ve Ortadoğu Amme Yönetimi Enstitüsü Kamu Yönetimi Uzmanlık Programından Yerel Yönetimlerin Seçilmiş Organlarının Nitelik Kaybı konulu teziyle mezun oldu. Açıklamalı İçtihatlarla İdari Usul Hukuku ve Belediye Başkanları, Meclis Üyeleri ve Muhtarların Soruşturmaları, Yargılamaları ve Görevden Alınmaları başlıklı ortak çalışma sonucu ortaya çıkan iki kitabı bulunmaktadır.

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulunun 3/12/2020 ve 3/5/2024 tarihlerinde yaptığı toplantıda iki kez Anayasa Mahkemesi başkan yardımcılığına seçildi. 4/4/2020 tarihinden bu yana başkan yardımcısı ve İkinci Bölüm başkanlığı görevini yürütmektedir.

O evli ve iki çocuğu var.

ANA SAYFAYA DÖNMEK İÇİN BURAYA TIKLAYIN
Her adımda konfor!  Puma RS 3.0 Cordura spor ayakkabı fırsatlarıHer adımda konfor! Puma RS 3.0 Cordura spor ayakkabı fırsatları
Bir şehir rahat bir nefes aldı!  İki evin sahibi olan hırsız yakalandı: Odalardan çıkanlar şok olduBir şehir rahat bir nefes aldı! İki evin sahibi olan hırsız yakalandı: Odalardan çıkanlar şok oldu
Gören de duyan da kaçtı, kıyasıya kavgaya dönüştü!Gören de duyan da kaçtı, kıyasıya kavgaya dönüştü!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber Sunucu
meritking