Güncel Haberler

Fransa, Ermenistan’a 50 zırhlı araç gönderiyor

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron 11 Ekim’de yaptığı açıklamada, “Ermenistan’dan ayrılmayacağız” dedi. Analistlere göre bu açıklama Paris’in Erivan’a silah tedariki olarak algılandı.

REKLAM

Fransa, “gelecekteki olası bir saldırıyı önlemek” amacıyla Ermenistan’a 50 zırhlı araç gönderiyor.

Senato raporuna göre Paris yönetimi, olası bir saldırıyı önlemek amacıyla “Bastion” adı verilen 24 Arquus zırhlı aracını Erivan’a gönderdi.

Senatörler Hugues Saury ve Helene Conway-Mouret’nin 2024 bütçe yasası kapsamında yayınladığı rapora göre, “bu sayıya hâlihazırda üretimde olan aynı tipte 26 araç daha eklenecek”.

Askeri araçlar gemiyle Gürcistan’ın Poti limanına gönderildi, oradan da demiryoluyla Ermenistan’a nakledildi.

Her biri 12,5 ton ağırlığında olan araçlar, 8’i arkada olmak üzere 10 kişi taşıyabiliyor ve 12,7 mm veya 7,62 mm makineli tüfekle donatılıyor.

Zırh esas olarak şarapnel, mayın ve 7,62 mm mühimmatlara karşı koruma sağlıyor.

Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna, 3 Ekim’de Ermenistan’ın başkenti Erivan’a yaptığı ziyarette, “savunmasını garanti altına alabilmesi için” Ermenistan’a askeri teçhizat tedarik edilmesini onayladı.

Fransa Savunma Bakanı Sebastien Lecornu, 23 Ekim’de Fransız savunma ve güvenlik şirketi Thales, füze üreticisi MBDA ve Ermenistan arasında bir sözleşme imzalandığını duyurdu.

Le Figaro’nun aktardığı Senato raporunda, Ceasar topçu sistemlerinin yanı sıra Mistral 3 hava savunma sisteminin teslimatının da raportörler tarafından bir an önce incelenmesi tavsiyesi yer alıyor.

Azerbaycan ile Ermenistan arasında Dağlık Karabağ’da yaşanan savaşlarda Paris, Erivan’ın yanında yer aldı ve Bakü’yü “gerginliği artırmakla” suçladı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron 11 Ekim’de yaptığı açıklamada, “Ermenistan’dan ayrılmayacağız” dedi.

Analistlere göre bu açıklama Paris’in Erivan’a silah tedariki olarak algılandı.

Bakü, Erivan’a silah gönderdiği için Paris’i kınadı

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ayhan Hacızade, “Ermenistan ve Fransa’nın bölgedeki silah politikasına son vermesi gerekiyor ve bu ülkelerin artık bölgede barış ve işbirliğinden başka alternatif olmadığını anlamaları gerekiyor” dedi. .

AA Haber’in haberine göre Hacızade, yazılı açıklamasında şunları söyledi: “Fransa’nın, vuruş kabiliyetine sahip Bastion zırhlı gemisini Ermenistan’a göndermesini kınıyoruz.” dedi.

Fransa’nın bu adımının bölgedeki durumu daha da gerginleştireceğini belirten Hacızade, şöyle konuştu:

“Ermenistan ve Fransa’nın bölgedeki silah politikasına son vermesi gerekiyor. Bu ülkelerin artık bölgede barış ve işbirliğinden başka alternatif olmadığını anlamaları gerekiyor.”

Hacızade, uluslararası topluma Ermenistan’ı silahlandırmaktan kaçınması, bu tür gayri meşru faaliyetleri durdurması ve kınaması çağrısında bulundu.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber Sunucu
meritking